Schodok štátneho rozpočtu SR ku koncu októbra dosiahol 1,2 mld. eur

Štátny rozpočet SR dosiahol ku koncu októbra tohto roka schodok vo výške 1,2 miliardy eur. Medziročne tak klesol o 918,4 milióna eur, čo predstavuje 43,2 %. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.
Príjmy štátneho rozpočtu boli ku koncu desiateho mesiaca medziročne vyššie o 2,3 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 23,7 %. Zvýšili sa aj výdavky štátneho rozpočtu, a to o 1,38 miliardy eur, teda o 11,7 %.
Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených MF SR, medziročný nárast daňových príjmov predstavoval 1,14 miliardy eur, čo je v percentuálnom vyjadrení 15,3 %. „Pozitívny vývoj bol zaznamenaný u dane z príjmov právnických osôb vo výške 594 miliónov eur, u dane z pridanej hodnoty vo výške 523 miliónov eur a u spotrebných daní vo výške 72,6 milióna eur,“ skonštatoval rezort financií. Medziročný pokles bol zaznamenaný u dane vyberanej zrážkou, a to o 13,3 milióna eur a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií o 2,7 milióna eur. „Pozitívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému nárastu o 1,85 miliardy eur,“ doplnilo MF SR.
Pozitívne sa vyvíjali aj výdavky na obsluhu štátneho dlhu, ktoré podľa údajov ministerstva medziročne klesli o 137 miliónov eur, čo predstavuje pokles o 12 %. „V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ (EÚ fondy) došlo k medziročnému nárastu o 1,4 miliardy eur, s čím súvisí aj nárast zdrojov spolufinancovania vo výške 253 miliónov eur,“ dodalo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy