Fed ponechal úrokové sadzby nezmenené

Americká centrálna banka (Fed) ponechala úrokové sadzby nezmenené na historickom minime. V priamom odkaze na svoje najbližšie zasadnutie v decembri však ponechala sprísnenie menovej politiky v hre ešte do konca tohto roka. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Investori vo všeobecnosti očakávali, že Fed nezvýši úrokové sadzby. Priame upozornenie na decembrové zasadnutie však prekvapilo. Fed zľahčil tiež nedávne turbulencie na finančných trhoch a uviedol, že spomalenie rastu na trhu práce nijako nepodkopalo jeho dôveru v schopnosť ekonomiky naďalej tvoriť pracovné miesta.
Menový výbor Fedu (FOMC) teda ponechal kľúčový úrok v USA na rekordnom minime 0 % až 0,25 %, na ktorom sa nachádza od konca roka 2008. Aktuálny vývoj v globálnej ekonomike a na svetových finančných trhoch môže spôsobiť ďalšie spomalenie ekonomickej aktivity a zrejme bude naďalej brzdiť infláciu v USA. FOMC je však presvedčený, že inflácia sa bude v strednodobom horizonte zvyšovať smerom k dvojpercentnému cieľu.
Pri rozhodovaní, či bude primerané zvýšenie kľúčového úroku, FOMC „zhodnotí pokrok – skutočný aj očakávaný – pri plnení cieľov, ktorými sú plná zamestnanosť a dvojpercentná inflácia“, uvádza sa v stanovisku Fedu po dvojdňovom zasadnutí menového výboru.

Súvisiace články

Aktuálne správy