NAKA vzniesla obvinenie za skresľovanie účtovníctva Slovenských elektrární

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v pondelok (26.10.) Ľ. K. zo zločinu skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Obvinenie súvisí s údajným skresľovaním účtovníctva Slovenských elektrární (SE) v minulosti.

"Je dôvodné podozrenie, že účelovými účtovnými operáciami v individuálnej účtovnej závierke za rok 2005 v účtovníctve SE, a.s. vznikla pre Slovenskú republiku v zastúpení ministerstvom hospodárstva škoda veľkého rozsahu," priblížil Slivka. Možnú škodu vyšetrovateľ vyčíslil na 9.293.130.000 slovenských korún, resp. 308.475.403,31 eura.

O prvých obvineniach v súvislosti s vyšetrovaním v Slovenských elektrárňach (SE), ktoré sa začalo v lete minulého roka, informovala polícia ešte v polovici októbra. Obvinenie bolo vtedy vznesené voči piatim osobám pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom. Podľa polície išlo o zástupcov štatutárnych orgánov štátnej Vodohospodárskej výstavby z obdobia pred privatizáciou SE.

V druhom prípade viedla polícia trestné stíhanie pre trestný zločin skresľovanie údajov obchodnej a hospodárskej evidencie, až doteraz však nebolo v tejto veci vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe.

Súvisiace články

Aktuálne správy