Košice majú cez zimu osem pravidelných leteckých liniek

Novinkou oproti letnému letovému poriadku je zvýšenie frekvencie na vnútroštátnej linke Košice - Bratislava. České aerolínie pridávajú dve spojenia a najväčšie slovenské mestá tak budú spojené leteckou linkou každý pracovný deň. Oproti predošlému zimnému letovému poriadku sa počet pravidelných liniek z košického letiska zdvojnásobil.

Z košického letiska počas aktuálneho zimného letového poriadku funguje osem pravidelných liniek troch leteckých spoločností. „Novinkou oproti letnému letovému poriadku 2015 je zvýšenie frekvencie na vnútroštátnej linke Košice – Bratislava. České aerolínie pridávajú dve spojenia (utorok a štvrtok popoludní) a najväčšie slovenské mestá tak budú spojené leteckou linkou každý pracovný deň,“ informovalo Letisko Košice.

Oproti predošlému zimnému obdobiu sa počet pravidelných liniek z košického letiska zdvojnásobil. K spojeniam spoločností Austrian Airlines do Viedne desaťkrát v týždni, Českých aerolínií (ČSA) do Prahy 18-krát, Bratislavy osemkrát a Wizz Air do Londýna (Luton) sedemkrát týždenne v priebehu tohto roka pribudli linky ČSA do Kyjeva štyrikrát a Wizz Air do Milána (Bergamo), Doncasteru (Sheffield) a Bristolu po dvakrát týždenne. Zavedenie troch nových spojení Wizz Air umožnilo zriadenie základne spoločnosti v júni v Košiciach pre jej lietadlo Airbus A320.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Košice Michael Tmej povedal, že v historicky najúspešnejšom roku 2008 prešlo letiskom takmer 600 tisíc cestujúcich. Celoročne prevádzkovaných pravidelných liniek však bolo šesť. „Keďže

v súčasnosti sa z Košíc pravidelne lieta do ôsmich destinácií, v tomto smere sme už najúspešnejší rok prekonali. Verím, že postupnými krokmi sa čoskoro dostaneme aj k prekonaniu 600-tisícovej hranice vybavených cestujúcich. Nebude to ani tento ani budúci rok, ale sme na dobrej ceste k tomuto cieľu,“ očakáva Tmej.

Letisko Košice vybavilo za deväť mesiacov tohto roka spolu 328 434 cestujúcich. Tohtoročná letná sezóna bola pre košické letisko druhá najúspešnejšia v jeho histórii hneď po vlaňajšej. Druhé najväčšie domáce letisko vybavilo na charterových letoch počas štyroch mesiacov od júna do septembra spolu 112 872 cestujúcich, čo je medziročne menej o 6 %, resp. o 7 084 ľudí. Hlavnou príčinou tohto poklesu boli júnové tragické udalosti v Tunisku. V dôsledku teroristického útoku na turistov väčšina cestovných kancelárií zájazdy do tejto severoafrickej krajiny zrušila. Ešte vlani bol tuniský Monastir treťou najžiadanejšou destináciou z Košíc, s viac ako desaťtisíc cestujúcimi. Tento rok do Monastiru smerovalo z košického letiska už len niečo vyše dvetisíc turistov.

Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a. s. vznikla 1. mája 2004. Po ukončení privatizačného procesu v roku 2006 prevzalo 66 % akcií spoločnosti Letisko Viedeň, zvyšných 34 % patrí štátu v správe ministerstva dopravy. Spoločnosť má základné imanie 31,14 mil. eur. Nový terminál letiska, s ktorého výstavbou sa začalo v roku 2001, bol otvorený v roku 2004.

Súvisiace články

Aktuálne správy