Rezort financií znížil odhad daňových príjmov

Analytici rezortu financií do daňovej prognózy, z ktorej sa vychádza aj pri tvorbe rozpočtu, zapracovali zníženie dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny.

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny zníži verejnej správe príjmy z daní v budúcom roku o 76,9 mil. eur. V ďalších dvoch rokoch by mal dopad postupne narastať na 80,6 mil. eur v roku 2017, resp. 84,6 mil. eur o rok neskôr. Vypočítali to analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií, ktorí zároveň aktualizovali oficiálnu daňovú prognózu, na základe ktorej sa zostavuje rozpočet. Jedinou zmenou v aktualizácii sú pritom podľa inštitútu práve parlamentom schválené zmeny v sadzbe dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny.

„Kvantifikácia je založená na údajoch o spotrebe z rodinných účtov a spotrebného koša domácností,“ píše v komentári k aktualizácii daňovej prognózy IFP. Výpočty dopadu zníženia DPH zohľadňujú aj substitučné efekty pre jednotlivé tovary, ako aj úspešnosť výberu DPH. So znížením sadzby dane však už počítala septembrová makroekonomická prognóza, čím sa tiež znižovala základňa pre výpočet DPH. „S cieľom vyhnúť sa dvojitému započítaniu vplyvu sme najskôr vypočítali výnos DPH na neupravenej makrozákladni, od ktorého sme následne odrátali vplyv zníženia dane,“ píše sa v komentári.

Po očistení vplyvu zníženia sadzby dane na vybrané potraviny v makrekonomickej prognóze tak v porovnaní so septembrom rezort financií znižuje odhad daňových príjmov pre budúci rok o 65,8 mil. eur, pre rok 2017 o takmer 69 mil. eur a pre rok 2018 o 72,4 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy