Ak túžite navštíviť Marxov hrob, musíte zaplatiť vstupné!

, WSJ Foto YT/iwys

The Wall Street Journal s nepatrnou zlomyseľnosťou informoval o horkej skúsenosti. Marxistia Ben Gliniecki chcel v lete navštíviť hrob nemeckého filozofa Karla Marxa v Londýne, šokovalo ho, keď sa dozvedel, že by za to mal zaplatiť štyri libry.

Je to nechutné, myslí si politický aktivista Gliniecki, upozorňujúc na skutočnosť, že niektorí ľudia sa snažia zarobiť aj na hrobe mysliteľa, ktorý sa snažil vysvetliť základnú logiku kapitalizmu.

Celá záležitosť je o to zložitejšia, že Marx sa sám rozhodol, že uprednostní súkromný pozemok pred štátom ponúknutým miestom svojho večného odpočinku. Organizácia, ktorá sa dnes o hrob stará, je tak nútená vyberať peniaze, ktorej jej pomáhajú znášať náklady na údržbu. Na cintoríne umiestnenom na súkromnom pozemku je pochovaných okolo 170 tisíc ľudí, starať sa o takúto rozlohu nie je vôbec lacné, bráni sa organizácia.

Zodpovednosť za údržbu nesie spoločnosť s názvom Friends of Highgate Cemetery a nie je to prvý raz, čo sa do nej obuli marxisti.  Dávnejšie to bola aférka, kedy v miestnej kaplnke predávali hrnčeky a pohľadnice s vyobrazením Marxa, pred dvadsiatimi rokmi zase povolili istému talianskemu výrobcovi športového tovaru, aby si vedľa hrobu vytvorili propagačné materiály pre športovú obuv zdobenú azbukou.

Prezident spoločnosti, Alex Gordon tentoraz argumentoval, že Marx veril v takú spoločnosť, v ktorej je práca odmenená zásluhami, čo ale neznamenalo to, že môžeme dosiahnuť beztriednu spoločnosť tým, že jednoducho za veci nebudeme platiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy