Právny precedens: Súd EÚ anuloval obmedzenia ukrajinského oligarchu

, politico Foto: modernukraine.eu

Sankcie Európskej únie proti ľuďom údajne zodpovedným za situáciu na východnej Ukrajine utŕžili v pondelok alarmujúcu právnu trhlinu. Súdny dvor totiž rozhodol o zrušení sankcií proti ukrajinskému oligarchovi Andrejovi Portnovi, ktorému EÚ vlani zakázala cestovanie do Európskej únie a zmrazila jeho aktíva.

Sudcovia tvrdo kritizovali, že vlády členských krajín EÚ sa pri tvorbe sankčného zoznamu opierali výhradne o obvinenia ukrajinského štátneho zastupiteľstva, píše portál Politico. To podľa súdu neobsahuje žiadne konkrétnejšie údaje o tom, čím sa mal Portnov previniť. Súd navyše dospel k záveru, že ukrajinské úrady podrobili oligarchu iba predbežnému vyšetrovaniu.

Pre niekdajšieho poradca bývalého prezidenta Viktora Janukovyča je rozhodnutie len symbolické, pretože ho Rada zo sankčného zoznamu vyškrtla už v marci. Lenže odôvodnenie sankcií u európskeho súdu napadajú aj ďalší ľudia zo zoznamu a Portnovov prípad pre nich bude precedensom.

Najvýznamnejším z nich je bývalý premiér Mykola Azarov, ktorého zvrhla minuloročná revolúcia na Majdane. Na zozname je aj jeho minister pre dane Oleksandr Klymenko. Ten obvinil vlády Európskej únie, že "sa prepožičali politickým čistkám súčasnej ukrajinskej administratívy."

Rozhodnutie súdu môže znamenať vážne ohrozenie pre systém sankcií Európskej únie, pretože práve cielené sankcie sú jeho hlavným nástrojom v reakcii na zásah Ruska do situácie na východnej Ukrajine.

A EÚ nemá pred svojím vlastným súdom problémy len kvôli postupu voči dianiu na Ukrajine. Sudcovia už pred časom anulovali sankcie proti palestínskemu hnutiu Hamas a srílanským tamilským Tigrom. Obe organizácie sú pritom na zozname skupín, ktoré Európska únia považuje za teroristické.

Súvisiace články

Aktuálne správy