Výber za desať sekúnd: Bankomatu zoskenuje oko, karta už potrebná nebude

, ČTK Foto: YT/hammacherschlemmerco

Americká banka Citigroup skúša nový spôsob, ako pre svojich zákazníkov zjednodušiť a viac zabezpečiť výber hotovosti. S výrobcom bankomatov Diebold testuje novú technológiu, ktorá umožní výber peňazí z prístroja na základe skenu oka alebo kódu z inteligentného telefónu. Platobná karta tým stráca opodstatnenie.

Citigroup testuje nový druh bankomatu, ktorý nemá bežnú obrazovku ani tlačidlá. Zákazníci sa najskôr prihlásia na mobilnú aplikáciu banky prostredníctvom svojho smartfónu alebo tabletu, kde by si určili, koľko peňazí chcú vybrať. Potom by museli nájsť bankomat prepojený s mobilnou aplikáciou, ktorý by prostredníctvom skenu očnej dúhovky overil ich totožnosť a vydal im požadovanú hotovosť. Výber peňazí by mal trvať približne desať sekúnd.

Prípadná úprava tisícov bankomatov podľa novej technológie by zrejme bola veľmi nákladná a časovo náročná. Úspech technológie však bude závisieť aj na dôvere spotrebiteľov, či umožní veľkým finančným inštitúciám, aby ich mohli identifikovať podľa očí, upozornil denník The Wall Street Journal

Zástancovia tvrdia, že nové technológie môžu dať bankám zbraň v boji proti podvodom zameraným na transakcie vykonané prostredníctvom bankomatu. Podľa analytickej firmy FICO počet útokov na debetné karty spotrebiteľov používaných v bankomatoch za prvé tri mesiace tohto roka dosiahol najvyššiu úroveň za najmenej 20 rokov.

Banky sa stále viac snažia poskytnúť zákazníkom jednoduchší a bezpečnejší spôsoby výberu peňazí, ako sú platobné karty, ktoré sú bežnou súčasťou peňaženiek spotrebiteľov už niekoľko desaťročí. Testovanie vlastných technológií výberu bez karty v poslednom čase začali aj ďalšie veľké banky, vrátane JP Morgan Chase & Co. či Bank of America.

Súvisiace články

Aktuálne správy