Ako byť medzi bankami iný: Vysoké stropy, zážitkový predaj ale aj drive-in pobočky

, businessinsider Foto: YT/metrobank

Metro Bank je jediná banka vo Veľkej Británii, ktorá má pobočky pre šoférov. Nemusíte hľadať miesto na parkovanie, zo sedadla auta vybavíte všetky potrebné.

Metro bank, ktorá je na trhu od roku 2010, otvorila svoju 38. pobočku v Southall tento víkend. Presné miesto, ako vždy, starostlivo vybral zakladateľ a predseda Vernon Hill. "Máme vlastný tím, ktorý urobí prieskum a vyberie lokality, následne ich prefiltruje a ukáže mi 10, aby som mohol schváliť 4. Z tých štyroch sa nakoniec vyberú dve, kde sa začne stavať," povdal Hill pre Business Insider.

Hill venuje pozornosť každému detailu, pokiaľ ide o lokalitu. Nie je na tom nič prekvapujúce vzhľadom k jeho minulosti. "Keď som skončil školu, mojou prvou prácou bolo vytvoriť obchodnú sieť a mojim prvým klientom bol McDonalds. Urobil som pre nich niekoľko sto podnikov. Našli sme veľa miesta pre mnoho, mnoho obchodných reťazcov."

Hill sa v USA preslávil ale niečím iným. Bola to Commerce Bank, ktorú založil v roku 1973. "Metro Bank je založená na mojej skúsenosti z Ameriky s Commerce Bank, ktorá začala s jedinou prevádzkou a  rozrástla sa na približne 500. Vždy sme videli sami seba ako predajcu, ktorý sa stane bankou. Pretože tak v Británii, ako aj v Amerike, musíte mať najlepší obchod na najlepšom rohu na najlepšom mieste. V Amerike som osobne schválil 500 lokalít a vo Veľkej Británii som osobne navštívil a schvaľoval každú jednu." Hovorí, že nie je vôbec jednoduché rozhodnúť o novom mieste. "Pokiaľ ide o výber lokalít je to asi z jednej štvrtiny veda a matematika, ale zo 75 % vlastný vnútorný pocit."

Ale všetko nestojí a nepadá výhradne na výbere tej správnej lokality. Sú tu aj ďalšie kľúčové prvky, ktoré Metro Bank odlišujú od konkurencie. "Sme veľkým fanatikom vzhľadu, často si v Británii prenajímame prízemie a prvé poschodie a následne fyzicky dvihneme na prízemí strop, lebo v priebehu rokov sme sa naučili, že na vysokých stropoch záleží. Niektorí to opísali, že je to skoro ako pohľad Apple na svoje obchody. Povedal by som, že je na tom niečo pravdy. Obchod nie je len miestom na podnikanie, ale aj výrazom našej značky."

Metro Banky sú riadne presvetlené veľkými oknami, a každá z nich má "kúzelný stroj na peniaze", ktorá konvertuje drobné na bankovky. "Chceme byť čo najviac priateľský, chceme, aby to bolo zábavné, chceme, aby ľudia neveriacky krútili hlavami, ak sa pohybujú po pobočke. Lebo nakupujúci, či už kupujú topánky alebo sú klientom banky, sa pozerajú na nákupy čiastočne ako na nejakú zábavnú skúsenosť . To je to, v čo veríme. Naše pobočky sú otvorené 7 dní v týždni, zadarmo meníme mince na bankovky, u nás ste vítaní so svojimi štvornohými miláčikmi, máme bezpečnostné schránky, keď už sú ostatné banky zatvorené, môžete si otvoriť účet v priebehu 10 minút. Môžete získať úplne iný zážitok, než v ktorejkoľvek inej britskej banke."

Posledný obchod, v Southall, má snáď najviac nezvyčajné rysy Metro Bank. Pobočka je postavená tak, aby ste cez ňu prešli bez potreby vystúpiť z auta. "Sme jediná banka v Británii, ktorá má takúto prejazdnú pobočku," potvrdil Hill. "Môžete v nej urobiť všetko, len nie otvoriť si účet. Môžete zrealizovať vysoké percento vašich každodenných transakcií cez drive-in pobočku." V Southall je už  druhá pobočka Metro Bank v Británii s charakterom drive-in, prvou bola pobočka v Slough.

"V Amerike by ste nikdy nemohli postaviť prímestskú obchodnú banku bez prejazdnej pobočky. Ale nikdy by som nepovedal, že sa to uchytí aj ​​v Británii."

Hill spoluzaložil Metro Bank v roku 2010, zameriava sa na "Greater London" čo je geografické pokrytie tiahnuce sa až k Brightone, Reading, Cambridge, a South End.

Súvisiace články

Aktuálne správy