Prieskum: Ekonomická nerovnosť trápi celosvetovo najviac generáciu Y

, usatoday Foto: thinkstock

Sociálna a ekonomická nerovnosť trápi po celom svete najviac tzv. millennials. Zostávajú skeptickí voči vládam aj médiám, pričom za svojho hrdinu považujú šéfa Tesla, Elona Muska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý bol predstavený na Svetovom ekonomickom fóre túto nedeľu.

Každoročný prieskum "odhaľuje, nakoľko sú mladí ľudia ľahostajní k spoločnosti a ako ju zahŕňajú do svojich kariérnych plánov a ekonomických rozhodnutí," povedal Yemi Babington-Ashaye, vedúci Global Shapers Community.

Prieskum ukázal, že pre 65 % mladých je jedným z ich troch najväčších cieľov pri výbere zamestnania to, aby mali prínos pre spoločnosť, ich mesto alebo krajinu. Taktiež vyhľadávajú príležitosti k vzdelávaniu sa, za čím očakávajú kariérny postup. Viac ako deväť z 10 respondentov sa vyjadrilo, že by boli ochotní presťahovať sa, ak by to pomohlo pri rozvíjaní ich kariéry.

Na otázku, ktoré považujú za tri najväčšie problémy, ktorým čelí dnešný svet, 56 % označilo sociálnu a ekonomickú nerovnosť, 42 % zmenu klímy a ochrany životného prostredia a 33 % vzdelávanie Polovica opýtaných uviedla, že ich národné vlády nie sú ani spravodlivé, ani úprimné. A 46 % malo rovnaký názor na médiá, zatiaľ čo 35 % uviedlo, že nedôveruje náboženským, či ozbrojeným vodcom.

Najobdivovanejšia postavou medzi millenials bol Nelson Mandela, nasledovaný pápežom Františkom. Elon Musk, 44 ročný miliardár, vynálezca, inžinier  stojaci za SpaceX, bol tretí. Nasledovali ho Gándhí, Bill Gates a prezident Obama.

Ďalšie kľúčové závery z prieskumu:
–  Takmer polovica, presnejšie 48 % uviedlo, že svoj laptop používajú ako primárny spôsob navigácie na internete, tesne nasledovali smartfóny. Tablety na treťom mieste využíva len 6 % oslovených.
–  Najobľúbenejšou krajinou pre prácu považujú Spojené štáty, nasleduje Anglicko a Nemecko.   
–  Za najlepšie rozvíjajúce sa trhy považujú Spojené arabské emiráty, Čínu a Brazíliu.

V prieskume bolo oslovených viac ako 1000 mladých ľudí, vo veku od 20 do 30 rokov zo 125 krajín sveta. Priemerný vek bol 28 rokov. Výsledky boli zverejnené na začiatku trojdňovej konferencie na Svetovom ekonomickom fóre v Abu Dhabi, hlavnom meste Spojených arabských emirátov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy