Zlato, ako bezpečný prístav končí, zaujímavé nie sú ani zisky

, reuters,bloomberg,patria Foto: SITA

Zlato ako nástroj diverzifikácie, bezpečný prístav, či vidina zisku. Každý investor po ňom siahne z iného dôvodu. Po dosiahnutí cenového vrcholu v roku 2011 začala cena klesať, neskôr už takmer voľným pádom. Len v roku 2013 tak cena zlata odpísala takmer 30 percent. Doteraz sa drahý kov prepadol o zhruba 40 percent a momentálne kolíše okolo 1170 dolárov za trójsku uncu.

Obavy o načasovanie zvyšovania sadzieb americkou centrálnou bankou sa aj v tomto roku značne pohrávajú s cenou drahého kovu a limitujú jeho prípadné zisky. Jasným znamením obmedzenia úlohy zlata ako bezpečného prístavu boli koniec koncov aj nedávne udalostí na geopolitickej scéne. Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou, bezpečnostné riziká na Blízkom Východe alebo grécka úverová kríza sú presne udalosti, ktoré by v minulosti pomohli zlatu k ziskom. V skutočnosti však s drahým kovom príliš nepohli. Hore letiaca cena zlata skrátka pritiahla na trh žltého drahého kovu mnoho nových investorov, ktorí verili v jeho rastový potenciál ďaleko viac než jeho úlohu bezpečného útočiska.

Proti rastu zlata v krátkodobom alebo strednodobom horizonte hovorí v súčasnosti napríklad aj spomalenie rastu na rozvíjajúcich sa trhoch, ktoré nepodporí dopyt po vzácnom kove a hrozba zvyšovania amerických sadzieb je v súčasnosti skôr len otázkou načasovania. Zlatu nepomohli ani obavy o zdravie čínskej ekonomiky a najnižšie tempo jej hospodárskeho rastu za posledné štvrťstoročie vedúce k strachu o potenciálne vyvolanie ďalšej finančnej krízy.

Osud zlata majú vo svojich rukách aj burzovo obchodované fondy fyzicky kryté týmto kovom. Zlaté ETF zaznamenali v poslednom čase silný odliv. Z rekordných 76 miliónov uncí zlata držaných v burzovo obchodovaných fondoch v decembri 2012 sa držba zlata v ETF znížila o viac ako 40 percent na 42 miliónov uncí. Práve doslova explózia "zlatých" burzovo obchodovaných fondov bola ďalším znakom dekády do roku 2013.

Proti zlatu ako forme zabezpečenia pred rizikami a neistotou hovorí aj nedávny výskum ekonómov Britskej centrálnej banky. Závery ich štúdie sú totiž v priamom rozpore so všeobecným pohľadom na zlato ako aktívum, ktoré ponúka vysokú mieru istoty a to v tom zmysle, že jeho zisky sú proticyklické.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy