Prijatie jüanu do koša rezervných mien MMF bude obojstranne výhodné

Predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) vyslali Číne pozitívne signály, že čínska mena jüan sa pravdepodobne už čoskoro stane súčasťou koša rezervných mien označovaných ako špeciálne práva čerpania (SDR). Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Používanie jüanu sa výrazne zvýšilo od roka 2010, keď MMF odmietol prijatie čínskej meny. Jüan sa odvtedy stal štvrtou najpoužívanejšou menou v globálnych transakciách a podľa Spoločenstva celosvetových medzibankových finančných telekomunikácií (Swift) v auguste jeho podiel dosiahol 2,79 %, čím prekonal jen.
MMF využíva niekoľko indikátorov pri určení, či mena je voľne použiteľná, a teda vhodná na zaradenie do koša SDR. MMF vo svojej augustovej správe uviedol, že jüan dobieha svojich globálnych konkurentov v hlavných kritériách, ktorými sú napríklad použitie v oficiálnych rezervách, na dlhoch či v devízových obchodoch.
Mnohé veľké ekonomiky, vrátane USA, Nemecka a Veľkej Británie, signalizovali ochotu podporiť zaradenie jüanu do SDR, ak splní ostatné kritériá MMF. Takáto podpora by mohla zlepšiť vzťahy medzi Čínou a týmito krajinami a zároveň by napomohla aj vzťahu MMF a Číny, keďže by tak reformné ázijské krajiny získali väčšie zastúpenie vo fonde.
Ak sa jüan stane súčasťou SDR, analytici predpokladajú, že do čínskych aktív sa presunú globálne finančné rezervy v hodnote najmenej jedného bilióna dolárov (902,2 miliardy eur). Emisie jüanových cenných papierov zahraničných spoločností v Číne, známych ako panda dlhopisy, môžu v priebehu nasledujúcich piatich rokov prekročiť 50 miliárd USD. „Len čo sa čínsky jüan stane súčasťou SDR, správcovia rezerv centrálnych bánk a inštitucionálni investori začnú automaticky zhromažďovať jüanové aktíva,“ povedal Chua Ťing-tong, viceprezident Medzinárodnej finančnej korporácie Svetovej banky.
MMF vytvoril SDR v roku 1969 na podporu globálnej likvidity, keď sa rozpadol vtedajší systém fixných výmenných kurzov. Hoci SDR technicky nie sú mena, členským krajinám MMF, ktoré ich vlastnia, dávajú právo získať akúkoľvek menu z koša na pokrytie finančných potrieb. V súčasnosti menový kôš MMF tvoria dolár, euro, jen a libra a schopnosť vymeniť SDR na jüany môže mať kľúčový význam. Aktíva v globálnych rezervných menách majú hodnotu asi 11,3 bilióna USD. Do konca septembra boli vytvorené a uvoľnené SDR v hodnote približne 280 miliárd USD, Spojené štáty do konca augusta vlastnili SDR zhruba za 50 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy