Tržby chemického priemyslu na Slovensku stagnovali

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu vidí riešenie v zlepšení podnikateľského prostredia cez znižovanie daňového a odvodového zaťaženia podnikateľov.

Chemický a farmaceutický priemysel na Slovensku zaznamenal za prvý polrok 2015 rast tržieb na úrovni 0,1 %. Celkové tržby slovenských chemických a farmaceutických firiem dosiahli k uvedenému obdobiu výšku 4,773 mld. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to bolo o 1,864 mil. eur viac. Vyplýva to z informácií Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP), ktorý vychádzal z údaju Štatistického úradu SR.

Segment ropných produktov zaznamenal medziročný pokles tržieb o 5,2 %. Opačný trend eviduje segment farmaceutických výrobkov a prípravkov, ktorý v porovnaní s prvým polrokom 2014 eviduje nárast o 2,4 %. Pozitívny trend sa odrazil aj v sekcii výrobkov z gumy a plastov s rastom o 5,1 %. Stagnáciu zaznamenal segment chemikálií a chemických výrobkov, ktorý eviduje medziročný nárast o 0,1 %.

Ako v tlačovej správe uvádza ZCHFP, chémia sa ako celok pomaly zotavuje z dôsledkov svetovej finančnej a hospodárskej krízy a dopláca na vonkajšie, aj vnútorné vplyvy. Príčinami takéhoto vývoja sú podľa ZCHFP „dopady hospodárskej recesie vo svete, lacné energie v USA, smernice EÚ, zvyšujúce náklady firiem a zhoršovanie podnikateľského prostredia v SR. Takýto vývoj nie je iba v SR, ale prakticky v celej Európe, z čoho ťaží hlavne čínsky chemický priemysel.“

ZCHFP vidí možnosť zlepšenia situácie v systémových riešeniach podnikateľského prostredia cez zníženie odvodov a daní. Odvodové a daňové zaťaženia je podľa ZCHFP vyššie, ako pred niekoľkými rokmi, aj keď sú financie v súčasnosti konsolidované. „Znížením odvodového a daňového zaťaženia by sa vytvorili udržateľné pracovné miesta, zlepšilo hospodárenie firiem a vytvorili zdroje na investície, ktoré si v súčasnosti chemické podniky nemajú z čoho vytvárať, keďže aj legislatíva pri odpisoch sa zhoršila,“ uvádza vo svojej tlačovej správe ZCHFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy