Migranti inou optikou: Prisťahovalci v Taliansku zabezpečia penziu pre 620 tisíc osôb

, ČTK Foto: SITA

V súvislosti s utečeneckou krízou sa často spomína, že cudzinci sú len záťažou pre ekonomiku. Výročná správa talianskej nadácie, ktorá sa zaoberá ekonomickými aspektmi imigrácie, ale ukazuje niečo iné.

Podľa údajov ministerstva vnútra tento rok Taliansko prijalo 136 000 utečencov. V imigračných strediskách tam žije 100 000 ľudí a Taliansko na prevádzku týchto miest tento rok vynaloží 1,16 miliardy eur. Práve výdavky na jedlo a ubytovanie pre utečencov využíva talianska opozícia, hlavne krajne pravicová Liga severu, k útokom proti vláde. Podľa nej sa s imigrantmi zaobchádza lepšie ako s Talianmi.

Nadácia Leona Moressaya však tvrdí, že vlani utečenci prispeli ekonomike 125 miliardami eur a že zahraniční robotníci zaplatili na daniach a sociálnych poplatkoch viac, než boli štátne výdavky na utečencov. "Ak sa chce štát v budúcnosti rozvíjať, nepôjde to bez tejto novej generácie" utečencov, povedal poslanec Khalid Chaouki, ktorý pochádza z Maroka a je členom vládnej Demokratickej strany.

Zo štatistík vyplýva, že v roku 2013 prispelo 2,2 milióna zahraničných robotníkov na sociálne zabezpečenie sumou 10,3 miliardy eur, čo zodpovedá nákladom na penzie pre 620 000 ľudí. Prisťahovalci vlastnili 632 000 firiem.

Správa počíta s tým, že podiel prisťahovalcov ďalej porastie. Skoro 12 percent Talianov je vo veku nad 75 rokov, zatiaľ čo medzi usadenými cudzincami je v tomto veku len jedno percento ľudí. Vlani sa v Taliansku narodilo najmenej detí od založenia moderného štátu v roku 1861. Prisťahovalci dnes tvoria  osem percent talianskej populácie a podľa odhadov budú v roku 2050 tvoriť pätinu občanov Talianska.

Súvisiace články

Aktuálne správy