Veľký deň pre euro: Draghi dnes oznámi ďalšie kroky ECB

, reuters;bloomberg;WSJ;roklen;patria Foto: SITA

Dnešný deň je jedným z tých významnejších pre Európu. O 13:45 zverejní svoje rozhodnutie Európska centrálna banka o úrokovej sadzbe a od 14:30 usporiada tlačovú konferenciu. Na nej by guvernér ECB Mario Draghi mal opísať pohľad menovej autority na súčasný ekonomický stav starého kontinentu a zároveň odhaliť, v akom sentimente sa politika banky ďalej povedie.

Silne sa špekulovalo o tom, že vinou zlých dát z vývoja inflácie európskych krajín, by banka mohla pristúpiť k ďalšiemu navýšeniu nákupu vybraných aktív v rámci svojho programu kvantitatívneho uvoľňovania. Niektoré vyjadrenia vysokých predstaviteľov úradu však svedčia o opaku, teda že program v súčasnej podobne je dostačujúci. Ak by teda ECB zintenzívnilo QE, dá sa očakávať oslabenie spoločnej európskej meny.

Zatiaľ čo všetkých 53 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg neočakáva žiadnu okamžitú zmenu v politike ECB a ponechá svoju hlavnú refinančnú sadzbu bez zmeny na 0,05 percenta, mnohí predpovedajú rozšírenie nákupu dlhopisového programu ešte pred koncom roka. Investori zatiaľ svoje kroky neprispôsobujú možnému rozšíreniu monetárneho stimulu. Stoxx Europe 600 vzrástol o 0,1 % na začiatku obchodovania, nemecký DAX index o 0,2 %. Ázijské trhy boli zmiešané. "Dnešné zasadnutie ECB a oznámenia Federal Reserve a Bank of Japan budúci týždeň budú pravdepodobne kľúčom k ďalšiemu vývoju trhov," povedal Jonathan Sudaria, obchodník London Capital Group. Ak by sa americký Fed rozhodol ďalej odkladať rast úrokových sadzieb, malo by to dosaha na kurz eurodolára. A práve posilňujúci euro je pre európskych centrálnych bankárov niečo, čo ich poriadne dráždi. Potom by ECB nezostávala iná možnosť, než zasiahnuť.

Euro kleslo o 0,2 % voči doláru na 1,1315. "Draghi pravdepodobne zopakuje obavy ohľadom výhľadu inflácie a riziká z rozvíjajúcich sa trhov a silné náznaky, že banka môže pristúpiť  k ďalšej politike uvoľňovania už čoskoro," cituje Jennifer McKeownovú z Capital Economics The Wall Street Journal. "Čokoľvek menšieho by bolo sklamaním, a videli by sme, ako euro posilňuje voči doláru," dodala.

"Je tu šanca, že Draghi opätovne zvolí holubičí hlas," povedal David Schnautz, stratég z Commerzbank AG. "Nakoľko by sa QE rozširovalo, a či by ECB ponechala otvorené dvere pre potenciálne diskusie o ďalšom znížení úrokových sadzieb sú základom pre ďalšie smerovanie európskych dlhopisov,“ povedal Schnautz pre agentúru Bloomberg.

Výnosy 10 ročných nemeckých dlhopisov sa zmenili len nepatrne na 0,57 percenta po prepade v stredu o šesť bázických bodov, alebo 0,06 percenta. Výnosy na bondoch s podobnom splatnosťou, talianskych vládnych dlhopisov, vzrástli o jeden bázický bod na 1,62 percenta.

V komoditách ropa Brent posilnila o 0,5 % na 48,07 dolára za barel. Zlato sa zvýšil o 0,2 % na 1168,60 amerického dolára za trójsku uncu.

Stimulačné opatrenia ECB sú určené na zvýšenie inflácie v regióne. Sadzba klesla na mínus 0,1 percenta v septembri, čo je ďaleko za cieľom centrálnej banky dosiahnuť infláciu tesne pod 2 percentami. Na predchádzajúcom zasadnutí ECB 3. septembra Draghi oznámil zvýšenie podielu štátnych dlhopisov, ktoré môže QE nakúpiť, z 25 na 33 percent. To by malo zlacniť zadlžovanie pre krajiny eurozóny.

Čo teda nakoniec ECB môže urobiť?
1, M
ôže predĺžiť tlač peňazí (QE) za dnešný horizont september 2016.
2, Môže zvýšiť objem mesačných nákupov z dnešných 60 miliárd eur na viac.
3, M
ôže teoreticky siahnuť po prekvapivejšom rozhodnutí a rozšíriť záber nákupov napríklad na korporátne dlhopisy, prípadne zvážiť ďalšie zníženie úrokovej sadzby.
4, Môže "iba" pootvoriť dvere pre prípadný decembrový krok, kedy pristúpi k niektorému z bodov 1 alebo 2.

Súvisiace články

Aktuálne správy