Vlani sme mali podľa Eurostatu deficit na úrovni 2,78 % HDP

Európsky štatistický úrad Eurostat vo svojej jesennej notifikácii zrevidoval mierne nadol deficit slovenských verejných financií ako aj dlh.

Deficit verejných financií Slovenska v minulom roku dosiahol 2,78 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aktuálnej jesennej notifikácie deficitu a dlhu zo strany Eurostatu, ktorý tak oproti jarnej notifikácii zrevidoval vlaňajší schodok Slovenska o 0,09 percentuálneho bodu nadol. O niečo nižšie vidí Eurostat aj úroveň verejného dlhu, ktorého výšku za rok 2014 oproti jarnej notifikácii znížil o 0,11 percentuálneho bodu na 53,47 % hrubého domáceho produktu.

„V porovnaní s aprílovou notifikáciou boli do jesennej notifikácie zapracované okrem vplyvu údajov z aktualizovaných účtovných výkazov aj niektoré ďalšie zmeny,“ konštatuje rezort financií. Výšku deficitu pozitívne ovplyvnili najmä aktualizované údaje daňových a odvodových príjmov, zahrnutie Fondu na podporu vzdelávania a Recyklačného fondu do sektora verejnej správy, ale aj ďalšie zmeny súvisiace s metodikou ESA 2010. Naopak, negatívny vplyv na schodok verejných financií malo napríklad zníženie pohľadávky voči Európskej únii z dôvodu aktualizácie výšky korekcií a ďalšie opatrenia. Na výšku dlhu mal oproti aprílu vplyv nárast vykazovaných úverov Národnej diaľničnej spoločnosti a preradenie záväzkov zo zábezpek z finančného nástroja „ostatné záväzky“ Eximbanky do dlhu.

V rámci celej Európskej únie je deficit Slovenska štrnásty najnižší, z pohľadu eurozóny je deviaty. Hrubý dlh verejnej správy malo Slovensko v rámci Európskej únie jedenásty najnižší, kým v rámci eurozóny mali nižší dlh iba štyri krajiny. Sú nimi Estónsko, Luxembursko, Lotyšsko a Litva.

Súvisiace články

Aktuálne správy