Splátky pôžičky sú mu prednejšie ako vlastný komfort: Žije na parkovisku, hoci zarába slušne

, businessinsider Foto: frominsidethebox.com

Brandon má 23 rokov a pracuje pre gigant Google. Žije vo svojom "obytnom aute" na parkovisku spoločnosti, čím dokáže ušetriť až 90 % svojich príjmov.

Keď v polovici mája zamieril Brandon z Massachusetts do Bay Area, nastúpil ako softvérový inžinier v spoločnosti Google. Rozhodol sa, že ušetrí na zbytočne predraženom bývaní v San Franciscu. Namiesto toho si vybral necelých 12 metrov štvorcových skriňovej nástavby svojho vozidla.

Myšlienka karavanovej domácnosti sa u neho začala objavovať vlani v lete, keď mu ponúkli po nástupe do zamestnania najlacnejšie firemné bývanie v podobe dvoch izieb so štyrmi nájomcami za asi 65 dolárov za noc, čo vychádza na zhruba dve tisícky mesačne. "Uvedomil som si, že platiť horibilné sumy za bývanie, hlavne ak nie som takmer nikdy doma, je len ťažko ospravedlniteľné, v podstate tie peniaze spálite. Nevkladáte svoj kapitál do ničoho a do budúcnosti ho teda nenavyšujete. S tým som sa naozaj nedokázal zmieriť," povedal Business Insider.

Bývaním sa začal serióznejšie zaoberať ihneď po tom, ako sa dozvedel, že v San Franciscu ho čaká práca na plný úväzok. Ešte počas svojho štúdia si zakúpil starší Ford, ktorý už mal niečo nabehané, ale ponúkal slušnú rozlohu na bývanie. Vyšiel ho na 10 000 dolárov. Jeho jediným fixným nákladom je poistenie auta, 121 dolárov mesačne, ak nepoužije elektrinu. Účet za telefón mu hradí zamestnávateľ. "V skutočnosti nevlastním nič, čo by si vyžadovalo niekam pripojiť," vysvetľuje na svojom blogu "Myšlienky z vnútornej časti škatule."

"Vozidlo má vstavané stropné osvetlenie, ale v noci používam svetlo spínané pohybovým čidlom napájané batériami. Mám taký menší batterypack, ktorý si nabíjam v práci každých niekoľko dní. Dobíjam si ním v noci slúchadlá a mobil. Na prácu mám notebook, ktorý si rovnako nabíjam v práci."

Obývaný priestor auta je zariadený sparťansky. "Mám tu len základné veci ako posteľ, bielizník, a postavil som sem aj vešiak, aby som si mal kam zavesiť  oblečenie. Okrem toho ešte zopár vypchatých zvierat, inak dokopy nič."

Pokiaľ ide o stravovanie a osobnú hygienu, to všetko Brandon zvláda v zamestnaní. Po tréningu vo firemnej telocvični sú k dispozícii sprchy, ale aj raňajky, obed a večera. Jeho minimálne náklady znamenajú výrazné úspory. "Mojim cieľom je usporiť asi 90 % svojho príjmu po zdanení a použiť ich na splácanie študentskej pôžičky či investície," hovorí Brandon. Zo svojej študentskej pôžičky vo výške 22 434 dolárov sa  mu v priebehu štyroch mesiacov podarilo splatiť 16 449 dolárov. "Ak vezmem konzervatívny odhad s prípadnými bonusmi, očakávam, že by som sa dlhu mal zbaviť počas najbližších šiestich mesiacov a ušetrím tisíce dolárov cez štandardné 10, či 20 ročné sporiace plány," hovorí odhodlane Brandon. 

Okrem toho, úspora na nájomnom mu dovoľuje stráviť príjemné chvíle v reštauráciách a vychutnať si San Francisco viac, než pokiaľ by sa rozhodol pre bývanie v byte. Navyše sa do práce dokáže dostať za pár minút po svojich, nemusí zabíjať čas cestovaním a sedením v dopravných zápchach San Francisca.

V stiesnených priestoroch sa dá usporidať aj oslava
Jeho životný štýl poskytuje niečo viac ako len finančnú slobodu. Prinútil ho vycúvať z komfortnej zóny a na základe nadobudnutých skúsenosti dúfa, že raz bude cestovať po svete. "Ak sa mi splnia moje plány ohľadom cestovania po svete, budem musieť zabudnúť na pohodlie a čeliť nekonvenčným životným situáciám, a na to je dobré sa pripraviť. Navyše, nikdy nebude v mojom živote ideálnejší čas, niečo takéto vyskúšať. Som mladý, flexibilný a nemusím brať ohľad pri svojich rozhodnutiach na kohokoľvek iného v mojom živote."

Lacné bývanie má aj nedostatky, chýbajú v ňom také vymoženosti ako je kúrenie, či chladnička a hlavne spomínaná kúpeľňa, ale Brandon hovorí, že jeho 11,9 metrov štvorcových je väčší priestor, než v akom mal možnosť doteraz žiť. Navyše domov chodí väčšinou iba spať. Ak sa ale pýtame na negatíva, dokáže ich vymenovať celkom veľa. "Spáchal som sociálnu samovraždu, už budem vždy len "ten chlap" a nepomôžu mi žiadne výhovorky. Som psychopat žijúci v dodávke na parkovisku, a ľudia budú presvedčení, že to bude mať vplyv na môj spoločenský život. Navyše aj tie počiatočné výdavky, prenájom bytu si platíte postupne, ale kúpa u vozidla so všetkými poplatkami okolo je celkom veľká finančná záťaž pre niekoho, kto ešte ani nezačal pracovať. A potom sú tu vzťahy, u žien asi nemám šancu uspieť tým, že som chlap z dodávky. Môžem si zobrať hotelovú izbu na jednu noc, ale nie som presvedčený, že by to bola cesta. Prijal som skutočnosť, že budem žiť v celibáte, kto vie, ako dlho."

Brandon nevie, do kedy bude ochotný žiť v skriňovej nadstavbe. Preto si neurčil ani žiadny časový horizont. "Je to už päť mesiacov a nevidím dôvod s tým skoncovať z akejkoľvek príčiny," dodáva.

Súvisiace články

Aktuálne správy