Prešľap v Deutsche Bank: Pracovník omylom previedol na účet klienta 6 miliárd dolárov

, SITA;TASR;ČTK Foto: thinkstock

Banka peniaze podľa denníka Financial Times získala počas nasledujúceho dňa späť.

Spoločnosť Deutsche Bank omylom previedla na účet amerického hedžového fondu, svojho klienta, sumu 6 mld. USD. Menej skúsený člen tímu, ktorý sa zaoberá obchodmi na devízových trhoch, totiž použil pri platbe nesprávne údaje. Informoval o tom denník Financial Times. Banka od klienta získala sumu naspäť počas nasledujúceho dňa. O celej situácii dostali správu americký Federálny rezervný systém, Európska centrálna banka a taktiež britský Úrad pre finančné služby.

Menej skúsený pracovník banky podľa Financial Times transakciu uskutočnil v júni. V tom čase bol jeho šéf na dovolenke. Chybou bolo, že pracovník pracoval s hrubou sumou namiesto čistej hodnoty. To vyústilo do toho, že celá transakcia mala "priveľa núl“. Takéto chyby sa stávajú pomerne bežne, nezvyčajná je však výška sumy.  V obchodovaní s hedžovými fondmi zozbierajú banky rozličné transakcie spravidla za celý deň a potom ich prevod urobia na jeho konci. Banke sa hneď ďalší deň podarilo sumu od klienta získať späť, aj tak je to ale nepríjemný incident pre banku, ktorá sa teraz snaží získať späť dôveru klientov a ktorá je pod starostlivým dohľadom regulačných úradov. Spoločnosť Deutsche Bank situáciu nekomentovala.

Nehoda, ktorá sa stala v Londýne, vyvolala otázku, prečo sa nedodržal princíp štyroch očí. Každý obchod musí totiž preveriť druhý pracovník. Takéto chyby sú na prekvapenie bežné, ale suma bola mimoriadna.

Deutsche Bank pod vedením nového spolušéfa Johna Cryana oznámila v nedeľu (18.10.) radikálnu zmenu štruktúry ústavu. Okrem iného dôjde k rozčleneniu mocnej investičnej divízie. Početné škandály naštrbili povesť banky. Medzi škandály patrili manipulácie s úrokovými sadzbami a sporné hypotekárne úvery. Deutsche Bank v treťom štvrťroku podľa predbežných údajov hospodárila s rekordnou stratou pred zdanením šesť miliárd eur. Varovala tiež, že zrejme zníži dividendu.

(1 EUR = 1,1333 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy