Prepad o viac ako štyri percentá: Ruská ekonomika opäť klesla

, ČTK Foto: SITA

Ruská ekonomika klesla v treťom štvrťroku v medziročnom porovnaní o 4,3 percenta, teda takmer rovnakým tempom ako v predošlom kvartáli, kedy sa jej výkon znížil o 4,6 percenta. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnil námestník ministra hospodárstva Alexej Vedev. Rusko je od vlaňajška pod tlakom prepadu svetových cien ropy a západných sankcií kvôli Ukrajine.

V samotnom septembri hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesol o 3,8 percenta. Tempo poklesu v druhom a treťom štvrťroku bolo zhruba dvojnásobné oproti prvým trom mesiacom roka. Vlani ruský HDP ešte stúpol o 0,6 percenta.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil, že hospodárska kríza v Rusku už dosiahla svoj vrchol. Nádeje, že ekonomika sa dostala z najhoršieho, však podkopávajú správy o prudkom poklese maloobchodných tržieb a reálnych miezd.

Štatistický úrad v pondelok oznámil, že maloobchodné tržby v Rusku sa v septembri medziročne prepadli o 10,4 percenta. Analytička Liza Ermolenková zo spoločnosti Capital Economics uviedla, že ide o najprudší pokles tržieb od roku 1999. "Ukazuje to, že stále neexistujú žiadne známky, že by sa spotrebitelia cítili lepšie," dodala.

Reálne mzdy v Rusku sa v septembri medziročne prepadli o 9,7 percenta. Dole ich tlačí vysoká inflácia, za ktorou stojí hlavne výrazné oslabenie ruského rubľa. Spotrebiteľské ceny v Rusku sa v septembri medziročne zvýšili o 15,7 percenta. Priemerná nominálna mzda pritom stúpla len o 4,5 percenta na 33 140 rubľov (približne 470 eur).

Miera nezamestnanosti v Rusku sa však v septembri podľa údajov štatistického úradu znížila na 5,2 percenta z augustových 5,3 percenta. Dobrou správou je tiež spomalenie poklesu kapitálových investícií ruských podnikov na 5,6 percenta z augustových 6,8 percenta.

Svetová banka na konci septembra zhoršila výhľad ruskej ekonomiky a predpovedala, že HDP sa v tomto roku zníži o 3,8 percenta. Pre budúci rok banka naďalej počíta s návratom ekonomiky k rastu tempom 0,6 percenta. Ruským úradom sa podarilo domáce hospodárstvo úspešne stabilizovať, krajina však bude musieť kvôli nízkym cenám ropy prikročiť k tvrdým rozpočtovým opatrením, konštatovala banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy