Žaloba Amazonu: Tisícka falošných recenzií poškodzuje naše meno

, ČTK Foto: SITA

Americká internetová spoločnosť Amazon.com zažalovala vyše tisíc ľudí, ktorí na jej webovej stránke umiestnili falošné platené recenzie a zákaznícke hodnotenie tovaru. "Zavádzajúce a neautentické" recenzie, ktoré si platia výrobcovia či predajcovia hodnotených produktov, poškodzujú značku Amazon, uviedol najväčší internetový predajca sveta.

Firma na súd v americkom Seattli podala žalobu na celkom 1114 ľudí, ktorí na jej webe umiestňujú recenzie pod rôznymi vymyslenými menami a ktorých skutočné mená nepozná. Títo jedinci podľa firmy ponúkajú na webe Fiverr.com falošné recenzie s najvyššími päťhviezdičkovými hodnoteniami a jedno také hodnotenie vyjde len na päť dolárov. "Ide síce o nízky počet, tieto recenzie ale môžu podstatne narušiť dôveru, ktorú zákazníci a prevažná väčšina predajcov a výrobcov vkladá do Amazonu, čo následne špiní našu značku," uviedol podľa BBC technologický gigant v žalobe, ktorú podal na konci minulého týždňa. Hodnotenia na tovar môže na Amazone napísať ktokoľvek, firma ale zakazuje umiestňovať platené recenzie.

Amazon podnikol vlastné vyšetrovanie, na Fiverr.com kúpil falošné zákaznícke hodnotenia od ľudí, ktorí na rôzne tovary sľubovali päť hviezdičiek. Predajcovia recenzií sa podľa zistení firmy snažia vyhnúť identifikácii tým, že používajú viac účtov z rôznych IP adries. Žaloba Amazonu ale nemieri na Fiverr, ktorý uviedol, že s Amazonom na riešení tohto problému spolupracuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy