Sankcie voči Iránu budú platiť aspoň do januára

Uviedol to nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier s tým, že mocnosti potrebujú dôkaz o tom, že Irán dodrží dohodu

Sankcie voči Iránu zostanú v platnosti minimálne do januára, keďže svetové mocnosti sa chcú presvedčiť, že Teherán dodržiava svoje záväzky súvisiace s obmedzením nukleárneho programu. Uviedol to nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

 

V júli Irán uzavrel so šiestimi mocnosťami dohodu, v rámci ktorej krajina musí obmedziť citlivé aspekty nukleárneho programu. To má napomôcť k tomu, že Irán nebude mať nikdy možnosť vyvinúť atómovú bombu. Výmenou za to sa má skončiť sankčný režim voči Teheránu. Podľa Steinmeiera musí Irán ukázať dôkaz o tom, že dodržiava podmienky dohody a až potom sa môžu sankcie zrušiť. "To sa určite nestane skôr ako v januári,“ povedal minister. "Teraz je otázka, či Irán ukáže, že je schopný splniť záväzky,“ povedal.

Irán dlho odmietal, že by obohatený urán mal vojenský účel. Krajina hovorila o tom, že jeho využitie je iba v oblasti civilnej energetiky. Obmedzenia pre inšpekčné tímy však naznačovali, že Irán zostavuje atómové bomby a to spôsobilo obavy, ktoré viedli k sankciám.

Súvisiace články

Aktuálne správy