Je ekonomika vôbec „veda“? Ale koho to zaujíma?

, Pragmatic Capitalism Foto:thinkstock;SITA

Ako by sme tu mali zase uhorkovú sezónu. Nobelova cena za ekonómiu je už oznámená a o pár hodín a sme už svedkami rozruchu okolo ocenenie. Je to už tradične rovnaké: ekonómia nie je veda, udelenie Nobelovej ceny v tomto odbore je omyl.

Zastavme sa ale nad touto hlúposťou. Okrem exaktných vied sa Nobelova cena udeľuje aj za mier a literatúru. Ale tieto kategórie ako by nikoho nevzrušovali, či sú skutočne vedecké, alebo nie. A keďže ja mám rád mier aj literatúru, neviem posúdiť, či práca v týchto oblastiach je nevyhnutne dôležitejšia ako ekonómia. To ale predsa nie je vôbec dôležité. Dôležité je to, že ekonomika sama o sebe, je nesmierne dôležitá. V skutočnosti by jeden mohol ľahko argumentovať, že ekonomika je najdôležitejšia veda (práca, výskum, alebo to môžeme nazvať ako len chcete).

Vzhľadom k tomu, ako málo skutočne vieme o ekonomike, nakoľko zložité ekonomické systémy sú a aké dôležité sú pre náš každodenný život, je nevyhnutné, aby sme umiestnili ekonomiku na piedestál. Ako inak budeme stále lepšie vynikať v ekonomickom vzdelaní a likvidovať mnohé nedorozumenia, ktoré v súčasnosti v tejto relatívne mladej oblasti existujú? Aké je ponaučenie z finančnej krízy? Nevenuje dostatočná pozornosť tomu, ako ekonomika funguje a ako by sa to dalo ešte vylepšiť. Práve každoročné ocenenie pomáha pritiahnuť veľkú pozornosť na túto veľmi dôležitú súčasť sveta. Nemali by sme odsudzovať ekonómiu. Naopak, zaslúži si viac našej pozornosti. Mali by sme mať nenásytnú túžbu lepšie ju pochopiť. To je jediný spôsob, ako zlepšiť ekonomiku a pomôcť urobiť svet lepším miestom tým, že vytvoríme realistickejšie a lepšie hospodárske politiky.

Angus Deaton, laureát za akonómiu, v strede, počas recepcie usporiadanej na počesť čerstvých držiteľov Nobelovej ceny za rok 2015
Snáď najdôležitejšie je, že Alfréd Nobel nemohol vedieť, že ekonomika bude dnes natoľko dôležitá. Koniec koncov, ekonomika bola v roku 1896, keď Nobel zomrel, doslova pole neorané. A mám pocit, keby vedel, že jeho meno bude spájané s ocenením, ktoré by malo pomáhať zlepšiť toľko potrebnú a dôležitú oblasť, on sám by proti tomu asi žiadne námietky nemal.

Pointou je, že ignorovať ekonómiu aj ekonómov je kontraproduktívne. Sú to dobrí ľudia, ktorí robia dôležitú prácu. Zaslúžia si našu pozornosť, ale tiež si zaslúžia veľkú pochvalu, ak robia skvelú prácu. Takže skúsme eliminovať nezmysly o tom, či ekonomika je skutočná veda, alebo nie je.

Autorom je Cullen Roche, zakladateľ Orca Financial Group na správu aktív, súkromné poradenstvo a a inštitucionálne vzdelávanie. Je tiež autorom knihy Pragmatický kapitalizmu: Čo každý investora potrebuje

Súvisiace články

Aktuálne správy