Američania si menia karty na čipové, niektoré firmy tým prichádzajú o príjmy

, AP Foto: SITA

Milióny Američanov si mení kreditné a debetné karty na bezpečnejšie čipové. To ale robí vrásky pre spoločnosti, ktoré automaticky zúčtovali svojich zákazníkov každý mesiac. Informuje agentúra AP.

Streamovanie videa a hudby, prístup na spoplatnené webové stránky, permanentky do posilňovne, či ďalšie predplatné služby sú razom fuč. Zákazníci si totiž neaktualizovali svoje účty po tom, čo si vymenili platobnú kartu. Je to vždy problematické, ak sa prechádza na niečo nové, nie je to inak ani s miliónmi čipových kariet. Netflix tento týždeň vyhlásil, že veľké množstvo kariet, ktoré neboli aktualizované, nesú čiastočne vinu za spomalenie rastu predplatiteľov v poslednom štvrťroku. Až nezvyčajný počet účtov bolo v priebehu troch mesiacov zrušených. Netflix  má 69 miliónov členov po celom svete, očakáva, že problém sa prenesie aj do ďalšieho štvrťroku.

Predplatené služby získavajú v USA na popularite, zákazníkom sa za služby sťahujú finančné prostriedky automaticky z konta, často na to úplne zabudnú a ani netušia, že po zmene karty si musia účet aktualizovať, pretože je s kartou prepojený. Aj keď zostáva číslo karty nezmenené, splátky už nemusia prejsť, ak je dátum expirácie karty iný.

Recurly je spoločnosť v San Francisco, ktorá spravuje účtovanie platieb pre viac než 1900 firiem. Podľa jej analýzy došlo k miernemu zvýšeniu ukončenia platieb cez karty. Recurly využíva službu, ktorá automaticky aktualizuje údaje po emisii nových kariet, takže zákazník sa nemusí o nič starať, aj keď nie každá banka má takéto vymoženosti. Podľa spoločnosti bude rozruch okolo nových kariet ešte niekoľko mesiacov,  ale tieto otázky zvyčajne ustúpia v priebehu niekoľkých mesiacov. Väčšina kariet v USA totiž zatiaľ nie sú čipové.

Súvisiace články

Aktuálne správy