Kvalita ponúkaného vína na Slovensku sa postupne zlepšuje

Kvalita ponúkaného vína na Slovensku sa postupne zlepšuje. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR v 3. štvrťroku tohto roku vykonala 248 kontrol vína, z toho 59 vo výrobných podnikoch, 58 kontrol v maloobchodných predajniach sudových vín, 83 kontrol v maloobchodných predajniach v obchodných reťazcoch, 15 kontrol v reštauráciách a zariadeniach spoločného stravovania a 33 kontrol v skladoch. Uviedla to na stredajšej (14. 10.) tlačovej besede generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzana Nouzovská k výsledkom kontrol v 3. kvartáli 2015.
„Spolu bolo hodnotených 549 vzoriek tzv. na mieste a odobratých do laboratória na vyšetrenie. Nevyhovujúcich vzoriek bolo 54, čo je 9,8 %,“ upozornila. Vo výrobných podnikoch bola podľa nej porušenosť 4,3-%, v predajniach sudového vína 7,7-%. V maloobchodných predajniach v priemere bola porušenosť 15,8-%, z toho pri slovenských vínach 6,8-% a pri zahraničných vínach 27,1-%. V zariadeniach spoločného stravovania bola porušenosť 10,2-%, z toho pri slovenských vínach 0-% a pri zahraničných vínach 14,2-%.
„Tieto čísla hovoria o tom, že celkove sa kvalita ponúkaného vína zlepšila. Pri maloobchodnom predaji v obchodných reťazcoch však stále dominuje predaj nekvalitných vín nižšej cenovej kategórie, vyskytuje sa stále zlé označenie v zmysle zákona o vinárstve a vinohradníctve,“ zdôraznila.
Z predaja bolo po kontrolách podľa Nouzovskej stiahnutých 4250 litrov predávaného vína. „Potešujúce sú výsledky predaja vína v zariadeniach spoločného stravovania a v reštauráciách, kde sa jasne ukazuje, že reštauratéri vo väčšej miere pristupujú k slovenským vínam a vylučujú z ponuky zahraničné vína,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy