Kurz eura klesol na 1,1380 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny po robustných údajoch z USA výrazne klesol. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1380 USD, čo je približne o jeden cent menej v porovnaní s dnešným maximom. Európska centrálna banka (ECB) stanovila napoludnie referenčný kurz na 1,1439 (v stredu: 1,1410) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8742 (0,8764) eura.
Po celom rade slabých údajov z americkej ekonomiky dnes zverejnené nové čísla z trhu práce pozitívne prekvapili. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v uplynulom týždni opäť klesol a štvortýždňový priemer počtu žiadostí bol najnižší za vyše 40 rokov. To ukazuje, že trh práce v USA je v dobrej kondícii. Zároveň vzrástli šance, že americká centrálna banka Fed ešte do konca roka zvýši úrokové sadzby, z čoho profitoval dolár.
Euro sa dostalo pod tlak ešte pred zverejnením údajov z americkej ekonomiky. Guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny počas svojho vystúpenia vo Varšava totiž povedal, že ECB ani na budúci rok nesplní vlastný inflačný cieľ, a podporil použitie ďalších nástrojov. Nowotny síce nemyslel ďalšie uvoľnenie menovej politiky, ale skôr štrukturálne opatrenia na zvýšenie konkurencieschopnosti. Kurz eura však napriek tomu reagoval stratami.

Súvisiace články

Aktuálne správy