Zisk banky Goldman Sachs sa v 3. kvartáli prepadol o 38 %

Zisk Goldman Sachs sa v 3. kvartáli prepadol o 38 % a sklamal očakávania analytikov. Negatívny vplyv na hospodárske výsledky banky mali nedávne turbulencie na trhoch a pokles cien komodít. Informovala o tom agentúra AP.
Čistý zisk po vyplatení prioritných akcionárov za tri mesiace od júla do konca septembra 2015 klesol na 1,33 miliardy USD (1,17 miliardy eur) alebo 2,90 USD na akciu z 2,14 miliardy USD alebo 4,57 USD na akciu v rovnakom období vlani. Tržby sa znížili o 18 % na 6,86 miliardy USD z 8,39 miliardy USD.
„Počas uplynulého kvartálu sme zaznamenali nižšie úrovne aktivity a klesajúce ceny aktív, čo je odrazom oživenia obáv týkajúcich sa rastu globálnej ekonomiky,“ uviedol šéf banky Lloyd Blankfein.
Vo všeobecnosti sa očakávalo, že Goldman Sachs zaznamená v 3. štvrťroku pokles zisku vzhľadom na nedávne turbulencie na trhoch a zlacnenie komodít. Goldman totiž neposkytuje služby spotrebiteľom. Zarába na poradenstve firmám a bohatým jednotlivcom rovnako ako na obchodovaní na akciových, dlhopisových a komoditných trhoch.
Tržby banky z obchodovania s dlhopismi, menami a komoditami dosiahli v 3. kvartáli 1,46 miliardy USD, čo je o tretinu menej ako v rovnakom období vlani. Tržby z úverových a investičných operácií padli o 60 % na 670 miliónov USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy