Nových nezamestnaných v USA je najmenej od roku 1973

Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti minulý týždeň klesol o 7 tis. na sezónne upravených 255 tisíc

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň opäť klesol na 42-ročné minimum. Tento vývoj naznačuje, že situácia na trhu práce zostáva dobrá napriek náhlemu spomaleniu počtu prijatých nových zamestnancov v posledných dvoch mesiacoch. Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v týždni končiacom sa 10. októbra klesol o 7 tis. na sezónne upravených 255 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Naposledy bol počet nových nezamestnaných takýto nízky v júli, pričom ide o najnižšiu úroveň od novembra 1973.

Nízka úroveň prepúšťania zo zamestnania v USA je v ostrom kontraste s nedávnym spomalením rastu počtu zamestnancov. V americkej ekonomike bez sektora poľnohospodárstva v auguste a septembri do zamestnania mesačne nastupovalo priemerne 139 tis. ľudí. Niektorí ekonómovia hovoria, že zníženie počtu ľudí prijatých do práce je výsledkom toho, že zamestnávatelia nemôžu nájsť kvalifikovaných pracovníkov.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných v USA, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, klesol o 2 250 na 265 tisíc. Ide o najmenší počet od decembra 1973. Správa rezortu práce ďalej ukázala, že počet ľudí poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 3. októbra znížil o 50 tis. na 2,16 milióna. Ide o najmenší počet od novembra 2000, čo naznačuje, že prácu si nachádzali aj dlhodobo nezamestnaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy