Slováci pojmu „minimálna trvanlivosť“ rozumejú menej ako je európsky priemer

Slováci pojmu "minimálna trvanlivosť" rozumejú ešte menej ako európsky priemer. Iba 38 % Slovákov totiž vie, že ak je na potravine uvedené označenie "minimálna trvanlivosť", znamená to, že potraviny možno konzumovať aj po tomto dátume za predpokladu, že boli správne skladované. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, o ktorom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR.

"Čo sa týka označenia "spotrebujte do", len 44 % Slovákov vie, že toto označenie znamená, že daná potravina by sa po uplynutí tohto dátumu už nemala konzumovať, pretože je už riziková pre zdravie."

Výsledky prieskumu, ktorý sa venuje viacerým aspektom plytvania potravinami, ukazujú, že obyvatelia Európy nevedia poriadne rozlíšiť význam označení "spotrebujte do" a "minimálna trvanlivosť". Na porovnanie: iba 47 % Európanov chápe presný význam označenia "minimálna trvanlivosť" a 40 % nemá jasno v prípade označenia "spotrebujte do".

"V Európe ročne vyhodíme asi 100 miliónov ton potravín, čo je naozaj veľmi veľa. Ak nezmeníme náš prístup, tak toto číslo stúpne do roku 2020 na 120 miliónov ton ročne. Európa tým každý rok stráca približne 200 miliárd eur. Potrebujeme prijať opatrenia, ktoré pomôžu znížiť plytvanie potravinami a prispejú k šetreniu nákladov, prírodných zdrojov, ale aj životného prostredia," uviedol vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek.

Pri nákupoch sú podľa prieskumu ľudia obozretní, označenie spotreby si vždy pozrie 58 % opýtaných Slovákov (58 % EÚ), často si ho pozrie 22 % opýtaných občanov SR (23 % EÚ).
Na niektorých potravinách ako soľ, cukor alebo ocot nie je v súčasnosti povinné označovať dátum minimálnej trvanlivosti a uvažuje sa o rozšírení zoznamu týchto neoznačovaných potravín aj o cestoviny, kávu, čaj.

Súvisiace články

Aktuálne správy