Nevyspytateľný pohyb na trhu: Má nás prepad cien akcií znepokojovať?

, bloomberg Foto: thinkstock;SITA

Ceny akcií sú ako na horskej dráhe. Stúpajú? Tak vzrušujúce! Padajú? Tak alarmujúce! Ale, čo to v skutočnosti znamená?

Stručne povedané vôbec nič. Väčšinou ide o potrebu pripojiť príbehy k náhodnému pohybu na trhu. Médiá majú pocit, že je to ich povinnosť udať ten pravý "dôvod." Aj keď treba priznať, že pohyb o viac ako 10 percent v priebehu pár dní, by mohlo spôsobiť niečo viac, ako len náhodná fluktuácia. Mali by sme byť skeptický k vysvetľovaniu, ale to neznamená, že všetky dôvody musia byť vždy nesprávne.

Ak sa snažíme pochopiť, ako sa správa trh, musíme brať do úvahy dve základné myšlienky. Človek má tendenciu vnímať cenu akcií tak, akoby mala odrážať, alebo dokonca predpovedať ekonomickú realitu. Druhá sa zameriava hlavne na dynamiku trhov samotných.

Pre búrlivé pohyby na akciových trhoch v ostatnom čase už máme vysvetlenie, väčšinou to má niečo spoločné s Čínou. Investori v Číne, a po celom svete, sa obávajú spomalenia čínskej ekonomiky a nevedia, čo to bude znamenať pre globálny hospodársky rast a čínsku politickú stabilitu. Ale aj pre zahraničné firmy, pre ktoré je Čína domovom ich podnikania. To všetko sú primerané obavy, a je zrejmé, že reakciou nebudú žiadne spoľahlivé ekonomické prognózy. "Akciový trh predpovedal deväť z posledných piatich recesií!" argumentoval ekonóm Paul Samuelson ešte v roku 1966, na základe rôznych analýz. Finančné trhy majú jasnú tendenciu prestreliť, čo je dôvod, prečo ľudia trávia toľko času tým, aby prišli na to, kedy a prečo to vlastne robia.

Tieto trhové vysvetlenia majú rôzne podoby. Až príliš veľa rôznych podôb. Niektoré sa zameriavajú na trhové mechaniky, napríklad po krachu v roku 1987 sa automatické obchodné stratégie obviňovali z toho, že spôsobili pokles trhu. Mnoho iných vysvetlení opisuje opakujúce sa šablóny v pohyboch cien akcií. Istý dobre zavedený model hovorí o tom, že akcie sa určitý čas pohybujú v rovnakom smere. Ďalší hovorí o nízkom výkone akcií, keď sú drahé vzhľadom k dividendám, alebo nejakým iným základným opatreniam, a naopak dobrý výkon podávajú, ak sú lacné. Fascinujúce na efekte momentu, kedy to, čo silno stúpalo v minulosti bude pravdepodobne aj naďalej stúpať v blízkej budúcnosti, a hodnotových efektoch kedy sa porovnáva účtovná hodnota firmy s cenou akcií je, že popisujú takmer opačný jav, aj keď sa opierajú o veľké množstvo údajov.

Čo to pre nás znamená? Akcie predsa musia jednoducho niekedy klesať. Jediný dôvod, prečo akcie môžu ísť hore je, že nemôžu ísť dole. Je to riziko, ktoré udržiava investorov v šachu, a ktoré odradzuje ľudí od platenia nekonečného množstva peňazí za získanie podielov vo firmách. Inými slovami, ceny akcií musia padať, pretože keby tomu tak nebolo, trhy by nefungovali. Patrí im za to poďakovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy