Tender na opravu VEG by mali vyhlásiť do mesiaca

Vodohospodárska výstavba plánovala vyhlásiť medzinárodný tender ešte počas leta. Za miernym meškaním vyhlásenia tendra môže byť spáchaný trestný čin pri prevádzkovaní gabčíkovskej elektrárne v minulosti.

Medzinárodný tender na generálnu opravu Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) by mal štátny podnik Vodohospodárska výstavba vyhlásiť do mesiaca. „Vo veci výberu realizátora naďalej aktívne pracujeme. Momentálne sa výsledky analýzy spracúvajú do podkladov pre výberové konanie,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová Baschierová. Generálne opravy by mali byť ukončené do šiestich rokov od podpisu zmluvy s víťazom tendra. V rámci generálnej opravy Vodnej elektrárne Gabčíkovo sa budú opravovať turbíny, generátory ako aj technologické zariadenia.

Štátny podnik plánoval vyhlásiť medzinárodný tender ešte počas leta. Za miernym meškaním vyhlásenia tendra môže byť spáchaný trestný čin pri prevádzkovaní gabčíkovskej elektrárne v minulosti. „Vyhláseniu tendra predchádzal technický audit, ktorý ukázal, že zo strany Slovenských elektrární mohlo pri správe Vodnej elektrárne Gabčíkovo dôjsť aj ku trestnému činu porušenia povinnosti pri správe cudzej veci. Táto skutočnosť brzdí celý proces,“ uviedla Migaľová Baschierová s tým, že nebyť tejto situácie, bola by už dnes medzinárodná súťaž na generálnu opravu gabčíkovskej elektrárne vypísaná.

Štátny vodohospodársky podnik zatiaľ nechce konkretizovať, koľko by mala celá generálna oprava stáť. Sľubuje však nižšiu cenu, o akej sa hovorilo, keď prevádzkovali gabčíkovskú elektráreň ešte Slovenské elektrárne, čiže menej ako 80 miliónov eur. „Nakoľko realizátor generálnej opravy bude vybraný na základe medzinárodného tendra, očakávame nižšiu cenu opráv než plánovali Slovenské elektrárne. Výrazne sme tiež skrátili čas zabezpečenia generálnej opravy v porovnaní so Slovenskými elektrárňami, ktoré za posledné štyri roky v tejto veci nepodnikli žiadne efektívne kroky,“ konštatovala pre portál vEnergetike.sk Migaľová Baschierová.

Štát sa stal prevádzkovateľom Vodnej elektrárne Gabčíkovo v marci tohto roku po tom, čo štát vypovedal so Slovenskými elektrárňami tridsaťročnú zmluvu o prenájme tejto vodnej elektrárne. Vláda Roberta Fica sa rozhodla vypovedať zmluvu aj pre údajnú nečinnosť Slovenských elektrární v otázke generálnej opravy gabčíkovskej elektrárne. Slovenské elektrárne, ktorých majoritným 66-percentným vlastníkom je talianska spoločnosť Enel, toto tvrdenie odmietali. Aj preto sa už obrátili na medzinárodný súd, na ktorom žiadajú od štátu odškodné vo výške necelých 590 miliónov eur. Štát taktiež žiada od Slovenských elektrární vrátenie sumy v objeme 492 miliónov eur. Táto suma v sebe podľa premiéra Roberta Fica zahŕňa sumu, ktorú elektrárne vďaka deväťročnému prenájmu gabčíkovskej elektrárne získali plus úroky.

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov. Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Na súdy bolo podaných v tejto veci celkovo dvanásť súdnych sporov.

Súvisiace články

Aktuálne správy