Rast sadzieb v USA by mohol mať vážnejšie dopady

Dôvodom je, že ekonomika sa mení a svet má málo skúseností s ukončovaním politiky nulových sadzieb, uviedol viceprezident Európskej centrálnej banky Vitor Constancio.

Zvýšenie úrokových sadzieb americkým Federálnym rezervným systémom (Fed) by mohlo mať výraznejšie dôsledky ako v minulosti, pretože ekonomika sa zmenila a centrálne banky majú málo skúseností s ukončovaním politiky nulových úrokových sadzieb. Uviedol to viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Vitor Constancio.

Zvýšenie sadzieb americkou centrálnou bankou by podľa jeho slov malo výraznejší dopad, keďže rozvíjajúce sa ekonomiky, špeciálne Čína, sú v súčasnosti v nebývalej miere začlenené do svetovej ekonomiky a krajiny sú viac prepojené v oblasti výroby. Taktiež sa zvýšili cezhraničné toky kapitálu. „Pravda o celej záležitosti je, že vzhľadom na nedostatok historických precedensov, ktoré by sa týkali dopadu odklonu od politiky nulových sadzieb na veľké ekonomiky, nemajú analytici a tvorcovia politík inú možnosť, ako učiť sa v reálnom čase,“ povedal Constancio.

Súvisiace články

Aktuálne správy