Faurecia očakáva obmedzený dopad škandálu VW

Zo stanoviska spoločnosti Faurecia vyplýva, že ak spoločnosť VW oslabí, francúzska spoločnosť sa dokáže zotaviť prostredníctvom iných klientov

Francúzska spoločnosť Faurecia, výrobca komponentov do automobilov, očakáva obmedzený dopad emisného škandálu nemeckej automobilky Volkswagen (VW), ktorá je jej najväčším klientom. Faurecia uviedla, že do naftových automobilov spoločnosti VW dodala komponenty, ktoré predstavovali tržby v objeme 160 mil. eur, pričom za celý minulý rok zaznamenala tržby vo výške 14 mld. eur. Tržby za komponenty do naftových vozidiel spoločnosti VW tak tvoria iba zlomok tržieb Faurecie. Z tejto sumy súvisí len 10 mil. eur s autami v Severnej Amerike, kde škandál spoločnosti VW vypukol.

Zo stanoviska Faurecie vyplýva, že ak automobilka VW oslabí, francúzska spoločnosť sa dokáže zotaviť prostredníctvom iných klientov. Uviedol to finančný riaditeľ spoločnosti Michel Favre. Podľa neho bude dopad krízy spoločnosti VW „veľmi obmedzený“. Faurecia v treťom kvartáli zaznamenala nárast tržieb o 8,3 % na 4,749 mld. eur. Po úprave o vplyv výmenných kurzov bol rast na úrovni 4,6 %.

Faurecia pôsobí aj na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Faurecia Slovakia, s. r. o. ktorá vyrába napríklad sedačky pre závod PSA Peugeot Citroën v Trnave. Firma je jedným z najväčších výrobcov automobilových komponentov v Európe. Do jej portfólia patrí výroba sedadiel, prístrojových dosiek, dverí, protihlukových obložení či výfukových systémov.

Súvisiace články

Aktuálne správy