Orbán sa bráni: Soros pod paľbou kritiky maďarských politikov

, CNBC Foto: SITA

Hedžový magnát George Soros sa dostal pod paľbu kritiky v rodnom Maďarsku, kde ho politici obvinil z toho, že podporuje nelegálnu migráciu uprostred utečeneckej krízy, ktorá dostala konzervatívnu vládu pod tlak.

Vládni predstavitelia, vrátane predsedu vlády Viktora Orbána, sa v posledných týždňoch začali obúvať do Sorosa za presadzovanie liberálnej politiky voči migrantom a podporu organizácií prostredníctvom jeho prodemokratickej charity, ktorá kritizovala spôsob, akým Orbánova vláda pristupuje ku kríze.

Podľa názorov zverejnených vo Financial Times a Project Syndicate, Soros hovorí, že hraničné štáty akým je aj Maďarsko, sa vyhýbajú plneniu svojich azylových záväzkov. Sporne navrhol, že komplexný európsky utečenecký plán by mal poskytnúť každému žiadateľovi o azyl 16,8 tisíca dolárov ročne počas dvoch rokov, ako podporu pre získanie ubytovania, zdravotnej starostlivosti a vzdelania.

"Soros neustále bombarduje medzinárodnú verejnosť so svojimi plánmi záchrany krízou zasiahnutých krajín. Celkom jasne, v mene pravej obetavosti, ktorá sa prejavila v mnohých smeroch v krajinách, kde jeho aktivity vyústili do insolvencie vlád za posledných 30 rokoch," vyjadril sa maďarský minister János Lázár, ktorý v súčasnosti stojí na čele úradu predsedu vlády.

Nastolený režim Viktora Orbána bol kritizovaný jeho vlastnými kolegami, vedúcimi predstaviteľmi EÚ pre tvrdý postoj k migrácii po tom, čo Maďari vybudovali štvormetrový plot pozdĺž hraníc so Srbskom a začali blokovať hraničné priechody. Premiér vypustil z úst aj kontroverzné tvrdenie, že Maďari "nechcú multikultúrnu spoločnosť."

Soros vo svojom vyhlásení v septembri, prostredníctvom svojej Open Society Foundations varoval maďarských úradníkov, aby miernili svoje útoky voči migrantov. "Žiadame opatrnosť v jazyku verejných úradníkov používanom v diskusii o utečeneckej kríze. Rétorika strachu a represie môže prispieť k diskriminácii a dokonca násilných postojov voči utečencom," píše OSF vo svojom vyhlásení zo septembra tohto roka.

"Maďarská kríza ukazuje nebezpečenstvo aké predstavujú radikálne populistické režimy nielen pre  stovky tisíc utečencov, ale aj pre hodnoty Európy a ľudskosti miestnych obyvateľov," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Počas rozhovoru odvysielanom maďarskou TV2, Orbán priznal, že mnoho občianskych organizácií podporované Sorosom sa "pustili do akcie. Všetci požadujú, aby vláda ponechala hranice otvorené."

Orbán však poprel mediálnu interpretáciu predchádzajúceho prejavu, ktorý naznačoval, že charitatívne organizácie sa sprisahali, aby slúžili cudziemu záujmy. Namiesto toho, vyzval k transparentnosti. "Vyzývam občianske organizácie aktívne v Maďarsku, aby odhalili kto sú ich podporovatelia a aké sumy od nich dostávajú."

Nie je to prvýkrát, čo OSF a Soros zasiahli boľavé miesto východnej Európy. OSF už mal ťažkosti s ruskou vládou v júli, skoro tam dostali zákaz spolu s niekoľkými prodemokratickými organizáciami obvinených zo spustenia "mäkkej agresie" v krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy