Nemecká vláda mierne zhoršila prognózu rastu ekonomiky

Podľa najnovšej predikcie nemeckej vlády ekonomika krajiny v tomto roku vzrastie o 1,7 %, v apríli prognózovala rast o 1,8 %

Nemecká vláda mierne zhoršila prognózu rastu ekonomiky v tomto roku, a to na úroveň 1,7 %. Za dôvod označila spomalenie hospodárstva Číny a ďalších nových trhových ekonomík, ale potvrdila predikciu, podľa ktorej hrubý domáci produkt Nemecka v budúcom roku vzrastie o 1,8 %. V apríli nemecká vláda prognózovala, že najväčšia európska ekonomika v tomto aj budúcom roku posilní o 1,8 %.

„Nemecké hospodárstvo naďalej rastie. Zostáva na správnej ceste napriek utlmenému výhľadu globálnej ekonomiky vzhľadom na slabší rast Číny a nových trhových ekonomík bohatých na komodity,“ uviedol v stredu nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel. Jeho rezort odhaduje, že nemecký export sa v tomto roku zväčší o 5,4 % a v budúcom roku o 4,2 %, pričom import v tomto roku posilní o 5,9 % a v budúcom roku o 5,3 %.

Z prognózy vyplýva, že zahraničný obchod v tomto roku k hospodárskemu rastu Nemecka prispeje iba mierne. Jediným pilierom rastu pravdepodobne bude súkromná spotreba, uviedlo ministerstvo hospodárstva. Predpokladá pritom, že domáci dopyt sa v tomto roku zväčší o 1,7 % a v budúcom roku o 2,1 %. V apríli odhadovalo, že domáci dopyt v tomto roku stúpne o 2 % a v budúcom o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy