Nemecká vláda znížila odhad rastu ekonomiky v tomto roku

Nemecká vláda znížila odhad rastu domácej ekonomiky v tomto roku. Dôvodom sú obavy zo slabších výsledkov nemeckého priemyslu po emisnom škandále automobilky Volkswagen i spomaľovanie transformujúcich sa ekonomík. Priemysel je totiž jedným z kľúčových motorov nemeckého hospodárstva a do rozvíjajúcich sa štátov smeruje značná časť jeho exportu. Informovala o tom agentúra DPA.
Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel najnovšie predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej európskej ekonomiky sa tento rok zvýši o 1,7 %, a nie o 1,8 % ako uviedla vláda v aprílovej prognóze. Vlani stúpol výkon nemeckej ekonomiky o 1,6 %.
Na budúci rok sa tempo rastu HDP mierne zrýchli, a to na 1,8 % vďaka spotrebiteľským výdavkom a firemným investíciám, ktoré sa stávajú hlavnými motormi nemeckej ekonomiky.
„Nemecká ekonomika pokračuje v raste,“ vyhlásil Gabriel. A dodal, že výkon hospodárstva vytrvalo stúpa aj napriek slabším vyhliadkam globálnej ekonomiky v dôsledku spomaľovania čínskej ekonomiky a ďalších veľkých transformujúcich sa štátov.
Gabriel však zároveň upozornil, že po tohoročnom znížení počtu nezamestnaných, odhadom o 98.000 osôb, očakáva na budúci rok ich nárast o zhruba 60.000 v dôsledku masového prílevu utečencov. Vláda však verí, že solídna situácia na pracovnom trhu spolu s vyššími mzdami a nízkou infláciou podporia rast spotrebiteľských výdavkov a tie tento aj budúci rok stúpnu o 1,8 %.
Práve sila domácej ekonomiky by mala pomôcť Nemecku zvládnuť neistotu v súvislosti s vývojom svetového hospodárstva.
Minister Gabriel zároveň predpovedá, že firemné investície budú aj naďalej výrazne rásť, pričom tento rok sa zvýšia o 4,9 % a v roku 2016 o 3,5 %.
Import však prekoná export, čo znamená, že zahraničný obchod prispeje len mierne k celkovému HDP.
Podľa vládneho odhadu sa export z Nemecka tento rok zvýši o 5,4 % a na budúci rok sa jeho rast spomalí na 4,2 %. Ale import stúpne ešte strmšie, a to o 5,9 % v roku 2015 a 5,3 % v roku 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy