Tržby v priemysle medziročne stúpli o vyše 5 %

Priemysel na Slovensku udržal medziročný nárast tržieb napriek tomu, že medzimesačne v auguste oproti júlu klesli až o takmer 8 %.

Tržby v priemysle na Slovensku v auguste naďalej rástli, hoci ich rast v porovnaní s júlom výrazne spomalil. Medziročne boli vyššie o 5,3 %, kým v siedmom mesiaci rástli až o 15,7 %. Stál za tým rast tržieb v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 9,9 %, v priemyselnej výrobe o 4,8 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 1,3 %. V ťažbe a dobývaní klesli o 15,3 %. V medzimesačnom porovnaní však tržby v priemysle na Slovensku klesli v auguste oproti júlu až o 7,9 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, z odvetví samotnej priemyselnej výroby zvýšenie tržieb bolo najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 20,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 6,7 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 14,2 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,7 %. Tržby klesli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 2,4 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,1 % a vo výrobe dopravných prostriedkov o 0,1 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva výrazne medziročne rástli tržby v stavebníctve, a to až o 20,6 %. Medzimesačne však boli nižšie o 1,8 %. Tržby v doprave a skladovaní vzrástli oproti vlaňajšiemu augustu o 2,5 % pri medzimesačnom poklese o 1,1 % a tržby v informačných a komunikačných činnostiach pri medziročnom raste o 13,9 % medzimesačne klesli o 2 %. Jediným sektorom, ktorý evidoval medzimesačný rast, tak boli vybrané trhové služby. V auguste oproti júlu tu tržby stúpli o 0,7 % pri medziročnom raste o 8,5 %.

Za osem mesiacov roka 2015 tak celkové tržby v priemysle na Slovensku medziročne stúpli o 7,6 %. Ešte výraznejšie rástli tržby stavebných subjektov, a to až o 18,9 %. V doprave a skladovaní tržby za obdobie od januára do konca augusta medziročne vzrástli o 4,5 %, v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 5 % a vo vybraných trhových službách vzrástli o 5,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy