Riadiaci výbor MMF kritizoval USA za zdržiavanie reforiem v organizácii

Členské štáty Medzinárodného menového fondu (MMF) na jeho výročnom rokovaní v peruánskej Lime ostro kritizovali americkú blokádu snáh o zvýšenie vplyvu rozvíjajúcich sa krajín, napríklad Číny, v organizácii. Informovala o tom agentúra DPA.
Rast ich vplyvu v MMF je aktuálny najmä po roku 2010.
Riadiaci výbor fondu IMFC na záver rokovania MMF a Svetovej banky (SB) v Lime vyhlásil: „Sme aj naďalej hlboko sklamaní pokračujúcim zdržiavaním presadenia reformy kvót v MMF.“ K nej malo dôjsť už pred piatimi rokmi.
USA majú v MMF hlasovací podiel vyše 17 %. Dôležité rozhodnutia a zmeny sa musia schvaľovať 85-% podielom hlasov. Z toho vyplýva, že Washington disponuje právom veta.
Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk žiadajú od USA ako najväčšieho podielnika MMF, aby čo najskôr „ratifikoval reformy, ktoré boli schválené v roku 2010“.
Šéfka MMF Christine Lagardeová dúfa, že Spojené štáty k nim povedia áno ešte do konca tohto roka.
Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble uviedol, že jeho americký kolega Jack Lew prisľúbil v tejto záležitosti „silno sa angažovať“ a konečne dosiahnuť súhlas Kongresu.
Tým by USA uvoľnili cestu k novému rozdeleniu kvót v MMF. Reformou by sa v ňom dosiahol väčší vplyv veľkých rozvojových krajín ako Číny či Brazílie. Súčasne by klesol vplyv tradičných priemyselných štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy