Tri dôvody, prečo je ropa opäť za päťdesiat dolárov

, CNN Foto: SITA

Svetové ceny ropy tento týždeň prelomili psychologickú hranicu 50 dolárov za barel. Stalo sa tak po prvýkrát od júla.

Ešte minulý mesiac niektorí analytici varovali pred rizikom, že ceny by sa mohli zrútiť na 20 dolárov za barel. Tak čo sa to vlastne deje? Tu sú tri dôvody obratu.

1. Geopolitické obavy
Napätie na Blízkom východe, v regióne s najväčšou produkciou ropy. Rusko tento týždeň spustilo vojenskú operáciu v Sýrii. A ohlásilo začiatok novej a užšej spolupráce medzi Moskvou a sýrskym režimom prezidenta Bašára Asada. Od Západu si za tento krok vyslúžilo kritiku. Investori sa obávajú, že stupňovanie násilia by mohlo ovplyvniť oblasť  výroby a dopravy. Správy o ruských strelách s plochou dráhu letu, ktoré zišli z plánovanej trasy a pristáli namiesto v Sýrii v Iráne situáciu vôbec neupokojili.

2. Holubičí tón Fedu
Zápisnica z posledného zasadnutia Federálneho rezervného systému ukázala, že centrálna banka sa nijak neponáhľa so zvyšovaním úrokových sadzieb v USA. Správa sa odrazila na sile dolára, voči euru bolo v piatok na úrovni 0,75 %, čo podporilo svetové ceny ropy. Ropy a ďalšie komodity sú účtované v dolároch, takže slabší dolár ich robí cenovo dostupnejšie a ceny môžu rásť, aby sa straty kompenzovali.

3. Klesajúca produkcia USA
Podľa U.S. Energy Information Administration americká ťažba ropy v septembri klesla o 120 000 barelov denne oproti augustu. Podľa predpovede, by americká výroba mala aj naďalej klesať až do polovice budúceho roka, než bude obnovený rast na konci roka 2016. Agentúra tiež očakáva, že celosvetový dopyt po rope bude v roku 2016 rásť najrýchlejšie za šesť rokov, to je tiež dobrá správa z pohľadu rastu cien.

Ropa je v ostatných mesiacoch pod tlakom, ceny sa prepadli čo od minulého leta o viac ako 50 %. V auguste sme boli svedkami najnižšej úrovne za šesť a pol roka, obchodovala sa pod 42 dolármi za barel. Tohtotýždenná rally vyvolala nádej, že na trh sa môže konečne otočiť, ale niektorí analytici sú stále opatrní. "Myslíme si, že cena ropy bude mať čo robiť, aby sa udržala na úrovni nad 60 dolárov, kvôli odstaveniu ťažby na toľkých miestach," povedal Naeem Aslam, hlavný analytik trhu v Avatrade pre televíziu CNN.

Súvisiace články

Aktuálne správy