Experti pre vyraďovanie jadrových zariadení zasadnú od 12. do 16. októbra

Na pôde Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a. s., (JAVYS) sa v dňoch 12. až 16. októbra uskutoční putovné, 59. zasadnutie medzinárodnej skupiny technického poradenstva (TAG) pre vyraďovanie jadrových zariadení. Skupina pracuje pod záštitou OECD-NEA (Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj – Jadrová energetická agentúra). Informovala o tom hovorkyňa JAVYS Agáta Staneková.
Výsledky pôsobenia doterajšej 30-ročnej histórie zasadnutí skupiny technického poradenstva TAG podľa nej preukazujú, že priama a odborná výmena skúseností umožňujúca učiť sa z chýb a úspechov iných vedie k najefektívnejším možným postupom vyraďovania. V tomto duchu sa bude niesť aj stretnutie na Slovensku.
Diskutovať sa bude o pokroku v projektoch vyraďovania jadrových zariadení, aktuálne realizovaných vo svete, ale aj o spôsoboch riešenia technických výziev, ktoré toto odvetvie prináša.
„Spoločnosť JAVYS víta možnosť organizácie takéhoto etablovaného podujatia, keďže prítomnosť a záujem 26 odborníkov zo zahraničia potvrdzuje vysokú úroveň jej vlastných prác pri vyraďovaní odstavených slovenských jadrových elektrární A1 a V1 a poukazuje na medzinárodné uznanie aktivít JAVYS na nadnárodnej úrovni,“ zdôraznila Staneková.
Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., sa zaoberá činnosťami zameranými na vyraďovanie jadrových zariadení a na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom. Zároveň je však oprávnenou organizáciou na nakladanie s opustenými žiaričmi, rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu a rádioaktívnymi materiálmi. JAVYS k 31. decembru 2014 zamestnávala 818 pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy