Potraviny po dátume spotreby nepôjdu charite

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 6. októbra (SITA) – Potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti sa nebudú môcť dávať na charitatívne a sociálne účely. Parlament v utorok zamietol novelu zákona o potravinách, ktorou chceli plytvaniu s potravinami zabrániť nezaradení poslanci Martin Chren, Juraj Miškov, Jozef Kollár a Daniel Krajcer.

„Na Slovensku obchody ročne zlikvidujú potraviny, ktoré sú zdraviu neškodné a stále kvalitné, za zhruba 30 miliónov eur,“ vysvetlil Chren. Preto navrhovali, aby sa trvanlivé potraviny ako cestoviny, múka či cukrovinky po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti mohli dať na charitatívne a sociálne účely. Podľa platnej právnej úpravy v Slovenskej republike by takéto potraviny, aj ak je zachovaná ich kvalitatívna úroveň a nie sú škodlivé, musia byť zlikvidované. Slovensko je podľa skupiny okolo Miškova takmer jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá má dnes stanovené takéto prísne pravidlá nakladania s použiteľnými potravinami, čo spôsobuje značné sociálne, ekologické i finančné škody.

Inšpiráciou pre opozičných poslancov bol nedávno prijatý zákon vo Francúzsku, ktorý dokonca ukladá obchodníkom povinnosť, nielen možnosť využiť trvanlivé a zdraviu neškodné potraviny po uplynutí minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely.

Súvisiace články

Aktuálne správy