Rezort pôdohospodárstva nepodporuje pestovanie GMO

Štáty Európskej únie majú oznámiť svoje rozhodnutie zakázať kultiváciu geneticky modifikovaných plodín na svojom území do soboty (3. 10.). Informuje o tom webový portál euractiv.sk.
„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nepodporuje pestovanie GMO na území Slovenska a v tomto zmysle bude implementovať aj smernicu Európskeho parlamentu a Rady do národnej legislatívy,“ informoval TASR hovorca rezortu Peter Hajnala.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nebola oficiálne informovaná o tejto veci, a preto podľa jej hovorkyne Jany Holéciovej nemá k dispozícii oficiálne stanovisko.
„Slovensko patrí medzi päť krajín EÚ, kde sa ešte pestuje kukurica MON 810, jediný poľnohospodársky GMO povolený v únii na pestovanie, ale naše pestovateľské plochy sú zanedbateľné,“ reagovala pre TASR Holéciová. Ide podľa nej len o niekoľko stoviek hektárov. „Pokiaľ existuje povinnosť označovania potravín obsahujúcich poľnohospodárske GMO, nie je ich pestovanie z dôvodu nedostatočného odbytu ani ekonomicky zaujímavé, a preto v súčasnosti nie je táto téma v centre pozornosti členov SPPK,“ doplnila.
Portál euractiv.sk ďalej upozornil, že Európska únia v minulosti prijala rozsiahly legislatívny rámec, ktorým stanovuje, akým spôsobom v spoločenstve prebieha autorizácia. Niektoré krajiny únie však nesúhlasili s centrálnym povoľovaním GMO, a preto sa tento rok v marci odsúhlasilo nariadenie, ktoré im dáva možnosť pestovanie na svojom teritóriu obmedziť. V roku 2009 žiadalo 13 členských krajín o vypracovanie návrhov, ktoré by im v otázke kultivácie GMO umožňovali slobodné rozhodnutie aj v prípade chýbajúcich vedeckých dôkazov. Štáty svoje rozhodnutie musia oznámiť komisii do 3. októbra. Doteraz tak urobilo 10 z nich.

Súvisiace články

Aktuálne správy