V USA sa v septembri vytvorilo menej pracovných miest, než sa čakalo

V Spojených štátoch sa v uplynulých dvoch mesiacoch vytvorilo menej pracovných miest, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Mzdy v septembri klesli a miera nezamestnanosti sa nezmenila. To signalizuje, že globálne spomalenie a turbulencie na finančných trhoch majú negatívny vplyv aj na najväčšiu svetovú ekonomiku a vyvoláva nové obavy, či je už dostatočne zotavená na to, aby centrálna banka Fed mohla na konci roka zvýšiť úrokové sadzby.
V septembri mimo poľnohospodárstva vzniklo 142.000 nových pracovných miest, uviedlo dnes americké ministerstvo práce. Ministerstvo tiež výrazne revidovalo augustový údaj na 136.000 z pôvodne udávaných 173.000. Ekonómovia oslovení agentúrou Bloomberg počítali s tým, že sa v septembri vytvorí až 201.000 nových miest.
Miera nezamestnanosti zostala na úrovni 5,1 %. Priemerná hodinová mzda v septembri medzimesačne klesla o 1 cent na 25,09 USD (22,48 eura) a v medziročnom porovnaní sa zvýšila len o 2,2 %. To signalizuje, že inflačné tlaky zostávajú slabé.
Súkromní zamestnávatelia vytvorili v septembri 118.000 pracovných miest po 100.000 v auguste a vo verejnej správe vzniklo 24.000 nových miest.
Slabý vývoj na trhu práce ukazuje správnosť rozhodnutia Fedu odložiť zvýšenie úrokových sadzieb. Ochladzovanie zahraničných trhov, silný dolár a nízke ceny ropy majú negatívny vplyv na export a výrobný sektor. To zvyšuje riziko, že zamestnávatelia budú viac váhať s prijímaním nových ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy