Írska centrálna banka zvýšila odhad rastu HDP na 5,8 %

Írske hospodárstvo sa pravdepodobne stane najrýchlejšie rastúcim z členských krajín Európskej únie, a to už druhý rok po sebe

Írska centrálna banka v piatok zvýšila prognózu rastu ekonomiky krajiny na rok 2015 a očakáva, že hospodárstvo sa zväčší o 5,8 %. Predchádzajúci odhad banky spred troch mesiacov počítal s rastom len o 4,1 %. Podľa centrálnej banky nedávne údaje naznačujú výrazné zrýchlenie tempa rastu exportu a posilnenie spotrebiteľského dopytu. Úprava prognózy sa zhoduje s očakávaniami vlády, že ekonomika v tomto roku porastie o približne 6 %. Írske hospodárstvo sa tak pravdepodobne stane najrýchlejšie rastúcim z členských krajín Európskej únie, a to už druhý rok po sebe.

Centrálna banka upravila aj prognózu pre rok 2016. Hrubý domáci produkt by mal podľa banky pravdepodobne posilniť o 4,7 %, pričom v jej júlovom odhade počítala s rastom o 4,2 %.

Uzdravenie írskeho hospodárstva má širší základ a už ho neťahá len čistý export. „Rýchlejší rast spotreby a zamestnanosti potvrdzujú, že domáca ekonomika silno expanduje a jej rast je postavený na širšej báze,“ uviedla centrálna banka v štvrťročnej správe o ekonomike.

Vonkajšie faktory vrátane nízkych úrokových sadzieb, cien energií a priaznivých menových kurzov pomáhajú ekonomike sa uzdraviť. Domáci dopyt konečne rastie silným tempom, vďaka vytvoreniu 90 tis. nových pracovných miest od polovice roka 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy