Základný bankový produkt má byť od budúceho roka zadarmo

Základný bankový produkt má byť na Slovensku od budúceho roka zadarmo. Doteraz klienti bankám zaň platili maximálne jedno euro mesačne. Ministerstvo financií (MF) SR však vyhláškou upravuje jeho cenu na nulu. Zverejnilo ju už na portáli právnych predpisov.
Po novom má základný bankový produkt zadarmo pre občanov zahŕňať neobmedzený počet hotovostných aj bezhotovostných platobných operácií, ako aj vydanie jednej medzinárodnej debetnej platobnej karty a jej automatickú obnovu po skončení platnosti.
„Vyhláška ustanovuje neobmedzený počet platobných operácií prostredníctvom inkás a úhrad na Slovensku, pričom môžu byť realizované na miestach, kde banky vykonávajú svoju činnosť, alebo na jednotlivých pobočkách. Súčasne sa umožňuje realizácia platobných operácií prostredníctvom platobnej karty prostredníctvom zariadení umožňujúcich vzdialený prístup k platobnému účtu, napríklad internet či mobilné aplikácie,“ píše sa v dôvodovej správe.
Ako uviedlo MF SR, prijatie navrhovanej vyhlášky môže mať negatívny vplyv na podnikateľské prostredie. „Očakávame pozitívny sociálny vplyv, ktorý sa prejaví inklúziou obyvateľstva do bankového sektora,“ skonštatoval rezort financií.
Vláda zaviedla účet za jedno euro s cieľom, aby boli bankové služby dostupnejšie pre sociálne znevýhodnených občanov. Banky tento produkt ponúkajú od júla 2013. Aktuálna vyhláška MF SR, ktorou sa upravuje cena bankového produktu, by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy