Austrália hrozí VW pokutami, podrobné informácie od firmy čaká na budúci týždeň

Austrálska vláda očakáva, že nemecká automobilka Volkswagen jej na budúci týždeň poskytne detailné informácie o tom, či predávala v krajine autá s problematickým softvérom, ktorý umožňuje firme zavádzať počas emisných testov. Ak by automobilka predaj takto vybavených áut potvrdila, v závislosti od ich počtu jej budú hroziť mnohomiliónové pokuty. Informovala o tom agentúra Reuters.
Od vypuknutia aféry už uplynuli dva týždne a podľa austrálskych úradov nemecký koncern ani jeho divízia Audi potrebné informácie a detaily o predaji na austrálskom trhu zatiaľ nezverejnili. Podľa austrálskej vlády však obe automobilky čakajú na viac informácií zo svojich centrál a ako dodala, podrobnejšie údaje očakáva na budúci týždeň.
Dozorná rada Volkswagenu pritom vo štvrtok (1.10.) oznámila, že vyšetrovanie celej kauzy potrvá pravdepodobne dlhšie, než sa pôvodne očakávalo. Je tak možné, že zákazníci, akcionári a zamestnanci budú žiť v neistote najbližšie mesiace.
Austrálska komisia pre hospodársku súťaž (ACCC) vo štvrtok oznámila, že začala vyšetrovanie, či nedošlo v súvislosti s emisným škandálom VW k zavádzaniu austrálskych spotrebiteľov. V prípade potvrdenia by to znamenalo začatie právnych krokov voči automobilke a z toho prameniace vysoké pokuty.
ACCC uviedla, že od VW požaduje informácie, či autá alebo komponenty s problematickým softvérom dodal aj na austrálsky trh. Takýto softvér totiž zákon o ochrane spotrebiteľa prísne zakazuje. Akékoľvek vyhlásenia firiem o tom, že ich produkt je priateľský k životnému prostrediu alebo úsporný, čo sa týka spotreby paliva, musia byť v Austrálii reálne podložené.
Medzitým právnická spoločnosť Maurice Blackburn uviedla, že začala komunikovať so stovkami zákazníkov Volkswagenu o prípadnej žalobe. Podľa Damiana Scattiniho z Maurice Blackburn právnickú firmu už kontaktovalo približne 350 vlastníkov áut VW. V Spojených štátoch a niektorých ďalších krajinách boli už žaloby na nemeckú spoločnosť podané.

Súvisiace články

Aktuálne správy