Kurz eura vzrástol nad úroveň 1,12 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes dočasne vzrástol nad 1,12 USD/EUR. Dôvodom boli makroekonomické údaje z USA, ktoré sklamali očakávania. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro potom stratilo časť ziskov a neskoro popoludní sa predávalo po 1,1190 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1153 (v stredu: 1,1203) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8966 (0,8926) eura.
Dolár sa popoludní dostal pod tlak. Dôvodom bol burzami a centrálnou bankou Fed pozorne sledovaný ISM index. Indikátor nálady v americkom priemysle v septembri klesol na 50,2 bodu a nachádza sa už len tesne nad 50-bodovou úrovňou, ktorá oddeľuje expanziu od poklesu.
„Tento údaj sa zaradil do série slabších indikátorov nálady,“ uviedol expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf. Ak by sa ukázalo, že americká ekonomika stráca tempo, mohlo by to ohroziť zvýšenie úrokových sadzieb v USA naplánované na koniec roka. Dôvodom je, že menová politika Fedu je vysoko závislá od vývoja v ekonomike. Šéfka centrálnej banky Janet Yellenová neustále opakuje, že Fed nebude realizovať vopred stanovené sprísňovanie menovej politiky, ale že jeho rozhodnutia závisia od situácie v ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy