Sme v zlatých časoch ekonomiky, prispieva k tomu lacná ropa

Ceny ropy sú v súčasnosti pod hranicou 50 USD za barel. Vlani v rovnakom čase boli takmer dvojnásobné. Nízka cena ropy pomáha dovozcom komodít na čele s Európskou úniou (EÚ). Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV analytik J&T Banky Stanislav Pánis. „Sme v zlatých časoch, keď ekonomika postupne pridáva plyn, zrýchľuje a na druhej strane nie sú žiadne inflačné tlaky,“ zdôraznil Pánis.
Ani na budúci rok nemožno čakať zásadný obrat. „Súčasné ceny ropy sa pohybujú blízko pomyselného dna, no nejaký čas potrvá, kým sa stretne dopyt s ponukou na trhu. Až na prelome rokov 2016 a 2017 by mohla nastať rovnováha, ktorá by mohla priniesť výraznejší rast cien ropy,“ uviedol Pánis.
Ceny ropy klesajú už viac ako rok a dôvodom je nielen rozmach ťažby bridlicovej ropy v USA, ktorá má vplyv na ponukovú stránku trhu s ropou, ale aj obava o rýchlosť ekonomického rastu v rozvíjajúcich sa ekonomikách na čele s Čínou. „Súvisí to s bojom medzi USA a najmä Saudskou Arábiou o trhové podiely. Saudská Arábia si chce udržať pozíciu na trhu, a preto navýšila ťažbu. Pri nízkej cene ropy má síce 20-% deficit štátneho rozpočtu, no môže si to dovoliť na niekoľko najbližších rokov, pretože jej zadlženie je relatívne nízke. Je to hra s USA na to, kto prvý ustúpi a predpokladá sa, že by to mohli byť práve americkí bridlicoví ťažiari,“ dodal Pánis.

Súvisiace články

Aktuálne správy