Česká ekonomika vzrástla v 2. kvartáli o 4,6 %

Česká ekonomika vzrástla v 2. kvartáli výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Podľa údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) sa hrubý domáci produkt (HDP) ČR zvýšil v 2. štvrťroku medziročne o 4,6 % a medzikvartálne o 1,1 %. ČSÚ tak vylepšil vlastné údaje z predchádzajúceho mesiaca, keď medziročný rast ekonomiky v rovnakom období stanovil na 4,4 %. Informoval o tom server novinky.cz.
Medziročný rast českej ekonomiky bol tak najvyšší od konca roku 2007 a v rámci Európy tretí najrýchlejší po Írsku a Islande. Ekonómovia a banky odhadujú, že celoročný rast by mal prekročiť 4 %.
Mimoriadne dobré výsledky českej ekonomiky sú podľa ekonóma zo spoločnosti Roklen Lukáša Kovandu do určitej miery výsledkom prechodných efektov, ako je dočerpávanie eurofondov, ktoré sa výrazne pretavuje napríklad do rastu infraštruktúrneho staviteľstva. „Nemôžeme preto predpokladať, že sa terajšie tempo rastu udrží aj v budúcom roku, keď sa navyše bude porovnávať s pomerne vysokou základňou,“ povedal Kovanda.
Reálna spotreba domácností na obyvateľa sa v 2. kvartáli medziročne zvýšila o 3,3 %, čo je v porovnaní s rastom reálnym príjmov o desatinu percentuálneho bodu nižšie tempo. Priemerný mesačný príjem domácností na obyvateľa bol v 2. štvrťroku 21.960 Kč (807,12 eura). Priemerná spotreba na obyvateľa predstavovala za mesiac 20.333 Kč.

Súvisiace články

Aktuálne správy