Nezamestnanosť v Nemecku zostala na rekordnom minime

Miera nezamestnanosti v septembri zostala na úrovni 6,4 %

Počet ľudí bez práce v Nemecku tento mesiac vzrástol o 2 tis. na 2,795 mil. ľudí. Vyplýva to zo sezónne očistených údajov, ktoré zverejnil v stredu spolkový úrad práce. Analytici v prieskume agentúry Reuters prognózovali pokles o 5 tisíc. Bez zohľadnenia sezónnych vplyvov však počet nezamestnaných klesol o 88 tis. na zhruba 2,708 mil., čo bolo najmenej od roku 1991. Miera nezamestnanosti sa stabilizovala na úrovni 6,4 %. „Na sezónne prispôsobenej báze síce (nezamestnanosť) mierne vzrástla, celkovo však na trhu práce pokračovali pozitívne trendy,“ uviedol šéf úradu Frank-Jürgen Weise.

Podľa údajov, ktoré zverejnil minulý týždeň štatistický úrad krajiny, reálne mzdy nemeckých zamestnancov v druhom kvartáli posilnili o 2,7 %. Bol to najvýraznejší prírastok od roku 2008, kedy začal úrad vyhodnocovať údaje. Viac ako dvojpercentným tempom rástli nemecké reálne mzdy tretí kvartál v rade.

Nemecké nominálne mzdy, teda bez započítania inflácie, posilnili v druhom štvrťroku o 3,2 %. Najviac sa zvýšili vo východných spolkových krajinách a v kategórii zamestnancov s nižšou kvalifikáciou. To naznačuje, že zavedenie minimálnej mzdy 8,50 eura na hodinu malo pozitívny dopad na nízkopríjmové odvetvia. Mzdám prospieva aj nízka inflácia, keď spotrebiteľské ceny v druhom kvartáli posilnili iba o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy