Nemecký súkromný sektor mierne spomalil rast

Zložený index nákupných manažérov pre Nemecko podľa predbežných údajov agentúry Markit v septembri klesol na 54,3 bodu z augustových 55 bodov

Nemecký súkromný sektor mierne spomalil rast, pokračoval však v silnej expanzii. Zložený index nákupných manažérov (PMI) mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách podľa predbežných údajov, ktoré zverejnila v stredu agentúra Markit, klesol v septembri na 54,3 bodu z augustových 55 bodov. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa udržal pohodlne 29. mesiac v rade.

Spracovateľské odvetvie a služby tvoria spolu viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky. Kľúčovým zdrojom rastu nových objednávok v spracovateľskom priemysle je v súčasnosti pravdepodobne domáci dopyt, keď na rozvíjajúcich sa trhoch dopyt oslabuje, čo platí najmä pre Čínu, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Na základe aktuálnych údajov možno očakávať, že po raste o 0,4 % v druhom štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka rovnakom mierou zväčší aj v aktuálnom kvartáli, dodal Williamson.

Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore sa v septembri zotavila. Spracovateľský priemysel po dvoch mesiacoch poklesu vykázal rast produkcie a expanziu zrýchlil aj sektor služieb. Zložený index PMI pre Francúzsko podľa osobitných údajov agentúry Markit posilnil na 51,4 bodu z augustových 50,2 bodu. Vedľajší index pre sektor služieb vzrástol na 51,2 bodu z úrovne 50,6 bodu v auguste. Ukazovateľ pre spracovateľské odvetvie posilnil na 50,4 bodu z augustových 48,3 bodu. Francúzsko nesmeruje do recesie, rast v treťom kvartáli však pravdepodobne bude iba veľmi mierny na úrovni 0,1 %, uviedol Williamson. Druhá najväčšia ekonomika eurozóny podľa oficiálnych údajov medzi aprílom a júnom stagnovala po raste o 0,7 % v prvom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy